4 moduri sanatoase prin care previi problemele de vedere

Publicat pe 13.05.2013 la 15:55 Actualizat pe 13.05.2013 la 16:13

Unul din cele mai sensibile organe, care cedeaza cel mai devreme, este ochiul. Dupa ore intregi de stat in fata calculatorului sau de citit carti electronic pe telefon si in lumina difuza, muschii ochiului incep sa slabeasca si te trezesti, inevitabil, la cabinetul oftalmologic. Daca esti una din norocoasele care au scapat de ochelarii de vedere pana acum, invata cum sa previi astfel de probleme si in viitor – in mod sanatos.

Mananca mult peste

Nici nu mai tii minte ultima oara cand ai mancat peste. In schimb, stii cat de des iti freci ochii iritati si uscati. Ar putea exista o legatura intre lipsa consumului de peste si aceste simptome. Pestele gras este bogat in acizi omega-3, ceea ce inseamna lacrimi mai uleioase, care iti vor mentine ochii lubrifiati – si, de asemenea, ajuta la reducerea oricarei inflamatii. Incepe sa mananci o portie de somon sau macrou, de doua sau trei ori pe saptamana, sau ia o doa zilnica de 3g untura de peste.

Incearca acupunctura

Numeroase studii au aratat ca acest vechi remediu chinezesc poate imbunatati umiditatea ochilor, desi nu este foarte clar de ce. Nu iti face griji : acele nu se apropie de ochi. Daca ai rezerve in continuare, opteaza pentru presopunctura.

Consuma spanac

Datorita lui Popeye, multi oameni au inceput sa introduca spanacul in alimentatie, crezand ca o sa ii faca mai puternici. In realitate, leguma nu tonifica atat musculatura cat previne problemele de vedere cu cat inaintezi in varsta. Spanacul este bogat in carotenoizi (luteina si zeaxanthinul), care ajuta la prevenirea oricaror stricaciuni aduse retinei – ce s-ar putea solda cu orbire partiala. Spanacul trebuie gatit putin pentru a elibera carotenoizii ; fierbe-l sau prajeste-l in doua lingurite de ulei de masline, cu un catel de usturoi, lasat pana se inmoaie apoi servit ca atare. Alta varianta : toaca-l marunt si fa o pasta vegetala din el si ardei grasi, maruntiti.

Profita de sezonul afinelor

Nu este atat de cunoscut (dar nu mai putin adevarat) faptul ca pilotii britanici de vanatoare, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, mancau mult gem de afine inainte sa mearga in misiue, pentru a-si imbunatati vederea pe timp de noapte. Cercetarile arata ca acest fructe sunt pline de antioxidanti care protejeaza retina.

Sfat: In timpul verii, nu uita acasa ochelarii de soare! Expunerea directa la razele soarelui este unul din factorii care duc la aparitia bolilor de ochi si a cataractelor. Dar nu orice pereche de ochelari e buna ; ai nevoie de una care sa permita trecerea a maximum 1% din razele UVA si UVB. Alege lentile cenusii, cele care ofera cea mai mare protectie solara.

foto: optos.com

În articolul

4 moduri sanatoase prin care previi problemele de vedere

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x