5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

Publicat pe 23.09.2019 la 15:53 Actualizat pe 23.09.2019 la 15:57

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Iubim animalele de companie. Cu toate acestea, câteodată, ne pot îmbolnăvi. Toate speciile de animale, incluzând pisicile, câinii și animalele de fermă, pot răspândi boli periculoase. Unele dintre acestea se tratează ușor, altele ne pot omorî.

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA:

Viermi cârlig

Viermii cârlig sunt paraziți care trăiesc în intestinul subțire al câinilor și pisicior infestați. Ouăle acestora sunt excretate de animal și transmise oamenilor prin pământul contaminat.

Dacă acești paraziți pătrund în organism prin piele, persoana contaminată va suferi de prurit accentuat. Dacă ouăle viermilor cârlig sunt ingerați, infecția se poate manifesta prin hemoragii intestinale, inflamații și dureri abdominale. Din fericire, această boală se poate trata foarte ușor, cu ajutorul medicamentelor.

Însă calea cea mai sigură pentru a preveni transmiterea acestor paraziți este vaccinarea animalului, despre care poți învăța totul de aici: www.thepetclub.ro/blog.

Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică sau boala ghearelor de pisică este o infecție de natură bacteriană care se transmite la om de la pisici, atunci când o felină ne mușcă sau ne zgârie. Majoritatea persoanelor infectate dezvoltă doar o infecție de tip mediu, însă, în unele cazuri, aceasta se poate manifesta prin ganglioni limfatici inflamați, febră și oboseală. Acest tip de infecție poate fi problematică mai ales pentru persoanele cu imunitate scăzută.

Aproximativ 40% dintre pisici sunt purtătoarele acestei bacterii într-un anumit punct al vieții. Însă, din păcate, nu manifestă niciun simptom.

Bruceloză

Bruceloza poate afecta oameni, câini și animale de fermă. Este transmisă prin consumul de lapte contaminat de vacă sau capră, însă este posibil să te îmbolnăvești și dacă o tăietură de pe corp vine în contact cu sângele sau saliva animalului infectat. Boala se manifestă prin simptome similare unei gripe și se tratează cu antibiotice.

Criptosporidioza

Oamenii iau această boală dacă intră în contact cu fecalele câinilor, pisicilor sau animalelor de fermă infectate. Este o boală parazitară, care cauzează febră, greață, crampe abdominale, stare de vomă și diaree. De obicei boala trece de la sine, dacă persoana afectată nu are un sistem imunitar slab. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, infecția poate fi fatală.

Turbarea

Turbarea este cea mai cunoscută boală transmisă de la animale la om. Boala se transmite prin contact cu saliva animalului infectat, chiar dacă vorbim de un animal sălbatic sau unul domestic care a intrat în contact cu un animal bolnav.

Turbarea se manifestă la început prin simptome similare cu cele ale gripei. Fără tratament, însă, duce la stări de agitație, delir, halucinații și paralizie parțială. Boala provoacă 55.000 de decese anual în lume.

În trecut, tratamentul consta într-o serie de vaccinuri dureroase în abdomen. Tratamentul modern, pe de altă parte, implică o serie de trei până la cinci vaccinuri în umăr.

Aceste boli pot părea înfricoșătoare, însă pot fi prevenite cu ajutorul vaccinării și a controalelor periodice la medicul veterinar.

Sursă foto: Rosemary Ketchum/Pexels

În articolul

5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cele mai frumoase mesaje de Dragobete 2025. Ce urări să trimiți persoanei iubite
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x