5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

Publicat pe 23.09.2019 la 15:53 Actualizat pe 23.09.2019 la 15:57

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Iubim animalele de companie. Cu toate acestea, câteodată, ne pot îmbolnăvi. Toate speciile de animale, incluzând pisicile, câinii și animalele de fermă, pot răspândi boli periculoase. Unele dintre acestea se tratează ușor, altele ne pot omorî.

Iată care sunt cinci dintre bolile înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA:

Viermi cârlig

Viermii cârlig sunt paraziți care trăiesc în intestinul subțire al câinilor și pisicior infestați. Ouăle acestora sunt excretate de animal și transmise oamenilor prin pământul contaminat.

Dacă acești paraziți pătrund în organism prin piele, persoana contaminată va suferi de prurit accentuat. Dacă ouăle viermilor cârlig sunt ingerați, infecția se poate manifesta prin hemoragii intestinale, inflamații și dureri abdominale. Din fericire, această boală se poate trata foarte ușor, cu ajutorul medicamentelor.

Însă calea cea mai sigură pentru a preveni transmiterea acestor paraziți este vaccinarea animalului, despre care poți învăța totul de aici: www.thepetclub.ro/blog.

Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică sau boala ghearelor de pisică este o infecție de natură bacteriană care se transmite la om de la pisici, atunci când o felină ne mușcă sau ne zgârie. Majoritatea persoanelor infectate dezvoltă doar o infecție de tip mediu, însă, în unele cazuri, aceasta se poate manifesta prin ganglioni limfatici inflamați, febră și oboseală. Acest tip de infecție poate fi problematică mai ales pentru persoanele cu imunitate scăzută.

Aproximativ 40% dintre pisici sunt purtătoarele acestei bacterii într-un anumit punct al vieții. Însă, din păcate, nu manifestă niciun simptom.

Bruceloză

Bruceloza poate afecta oameni, câini și animale de fermă. Este transmisă prin consumul de lapte contaminat de vacă sau capră, însă este posibil să te îmbolnăvești și dacă o tăietură de pe corp vine în contact cu sângele sau saliva animalului infectat. Boala se manifestă prin simptome similare unei gripe și se tratează cu antibiotice.

Criptosporidioza

Oamenii iau această boală dacă intră în contact cu fecalele câinilor, pisicilor sau animalelor de fermă infectate. Este o boală parazitară, care cauzează febră, greață, crampe abdominale, stare de vomă și diaree. De obicei boala trece de la sine, dacă persoana afectată nu are un sistem imunitar slab. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, infecția poate fi fatală.

Turbarea

Turbarea este cea mai cunoscută boală transmisă de la animale la om. Boala se transmite prin contact cu saliva animalului infectat, chiar dacă vorbim de un animal sălbatic sau unul domestic care a intrat în contact cu un animal bolnav.

Turbarea se manifestă la început prin simptome similare cu cele ale gripei. Fără tratament, însă, duce la stări de agitație, delir, halucinații și paralizie parțială. Boala provoacă 55.000 de decese anual în lume.

În trecut, tratamentul consta într-o serie de vaccinuri dureroase în abdomen. Tratamentul modern, pe de altă parte, implică o serie de trei până la cinci vaccinuri în umăr.

Aceste boli pot părea înfricoșătoare, însă pot fi prevenite cu ajutorul vaccinării și a controalelor periodice la medicul veterinar.

Sursă foto: Rosemary Ketchum/Pexels

În articolul

5 boli înfricoșătoare pe care le poți lua de la animalul tău de companie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x