5 mituri despre sarcină, pe care mămicile încă le mai cred

Publicat pe 23.07.2018 la 10:39 Actualizat pe 23.07.2018 la 10:42

Multe dintre miturile legate de sarcină se bat cap în cap, ca să nu mai spunem că nu au nicio bază reală, iar medicii încearcă de mult timp să le combată. Iată care sunt cel mai des invocate mituri legate de sarcină.

Există numeroase mituri legate de sarcină și despre femeile însărcinate, iar dacă le-am da crezare tuturor, tot ce am face pe perioada sarcinii ar fi să stăm la pat, mâncând din oră în oră, dar în niciun caz ciocolată. În plus, multe dintre aceste mituri se bat cap în cap, ca să nu mai spunem că nu au nicio bază reală, iar medicii încearcă de mult timp să le combată.

Iată care sunt cel mai des invocate mituri legate de sarcină:

Dacă ești sănătoasă, rămâi imediat însărcinată

Puține sunt cuplurile care reușesc să conceapă imediat un copil, iar statisticile arată că majoritatea femeilor rămân însărcinate în decurs de aproximativ 6 luni, în timp ce altora le ia un an. Un studiu a arătat că, după o perioadă de 3 luni, 68% dintre cupluri reușesc să conceapă, iar după un an procentul crește la 92%. Abia după un an ar trebui să mergi la medic, mai ales dacă ai peste 35 de ani.

Contează mult luna în care se va naște copilul

Luna în care se va naște bebelușul tău nu spune nimic despre personalitatea sau despre șansele și norocul lui în viață, acestea fiind doar niște superstiții astrologice. Totuși, există studii care au demonstrat că un impact îl poate avea anotimpul în care se naște un copil. Bebelușii născuți spre finalul verii pot fi mai înalți și pot avea oase mai puternice, în timp ce aceia născuți iarna sau la început de primăvară au un risc cu 10% mai mare de a suferi de unele afecțiuni psihice. Pentru a-ți da seama cu exactitate când se va naște bebelușul tău, poți folosi acest calculator de sarcina, care îți arată din timp care ar fi perioada în care va veni pe lume micuțul tău. După cum vezi, calculatorul poate fi folosit și pentru a estima în ce moment al sarcinii ești.

Femeile însărcinate nu trebuie să facă mișcare

Cercetările arată că mișcarea este benefică atât viitoarelor mame, cât și bebelușilor. Femeile active fizic au pulsul mai scăzut și mai variabil, ambele fiind semne ale unei inimi sănătoase. Iar bebelușii mămicilor care nu renunță la mișcare pe perioada sarcinii se pot naște cu un creier mai bine dezvoltat și pot avea o greutate mai mică, dar perfect sănătoasă, la naștere.

În funcție de cât de în formă ești, dar și de starea ta generală de sănătate, medicul îți poate spune care ar fi doza recomandată de sport pe săptămână. Bineînțeles, mișcarea nu este recomandată femeilor care au o sarcină de mare risc, însă în mod normal ar trebui să faci sport, mai ales în primele două trimestre ale sarcinii.

Nu ai voie să mănânci dulciuri

Interzicerea dulciurilor în sarcină nu ar trebui să fie luată ca atare. Zahărul conținut de acestea este la fel de periculos atât pentru femeile însărcinate cum este pentru orice persoană, crescând riscul obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare. Acest lucru nu înseamnă însă că nu ai voie să mănânci nimic dulce pe perioada sarcinii. Din contră, un studiu a arătat că femeile care mănâncă zilnic o tabletă mică de ciocolată au bebeluși mai puțin temători și care zâmbesc mai frecvent. Iar un alt studiu a demonstrat că cinci tablete de ciocolată pe săptămână scad riscul complicațiilor cauzate de tensiunea arterială mare.

Îți poți da seama de sexul copilului după forma burticii

Burtica unei femei însărcinate nu este un soi de „barometru” care să poată indica sexul bebelușului. Medicul obstetrician Shari Brasner spune că „nu există absolut nicio legătură între cum arată o gravidă și sexul copilului pe care îl poartă în pântec”. Singura modalitate prin care poți afla cu precizie sexul copilului este prin intermediul unei ecografii. Nicio altă superstiție sau mit nu îți va dezvălui această informație, mai atrag atenția medicii.

Tu câte dintre aceste mituri credeai? Ce alte superstiții și mituri ai mai adăuga pe listă?

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Natalia Deriabina

În articolul

5 mituri despre sarcină, pe care mămicile încă le mai cred

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Ianca Simion, apariție superbă într-o ținută cu spatele gol. Cât de bine arată fiica lui Răzvan Simion
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Cea mai frumoasă femeie din România” i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x