5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

Publicat pe 14.11.2018 la 15:02 Actualizat pe 14.11.2018 la 15:06

Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică.

Așa cum îți îngrijești sănătatea fizică, trebuie să îți protejezi și sănătatea psihică. Uneori, poți deveni atât de preocupată de responsabilitățile de zi cu zi, încât ești mai puțin atentă la starea ta psihică și la factorii care o pot afecta. Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică:

1. Concediile

Nu doar concediul medical este important pentru sănătatea ta. Ar trebui să acorzi o importanță la fel de mare concediului de odihnă, așa cum procedezi în cazul concediului medical, dacă te îmbolnăvești sau ai un accident de muncă. Unul dintre cele mai importante efecte ale concediului constă în reducerea temporară a nivelului de stres și evitarea stresului cronic. Alte beneficii ale concediilor includ: oportunități de învățare și comunicare, facilitarea dezvoltării personale și sociale, reconectarea cu familia și prietenii și creșterea stării de bine subiective, potrivit Psychology Today.

2. Programul de muncă

Un alt aspect care poate avea efecte asupra stării psihologice este programul de muncă. Atât numărul de ore, cât și momentul în care acestea sunt lucrate te pot influența în moduri neașteptate. Atunci când lucrezi un număr mare de ore, zilnic sau săptămânal, te expui la câteva riscuri. Potrivit unui studiu din Occupational Medicine, munca prelungită a fost asociată cu o stare mintală mai precară, mai multă anxietate, simptome depresive mai frecvente și o calitate mai slabă a somnului.

Totodată, apare un impact negativ și atunci când lucrezi pe timp de noapte, conform unui studiu PMC din 2016 realizat pe asistente medicale. Pentru grupul din tura de noapte, s-a observat un nivel mai scăzut al satisfacției față de job, o calitate mai proastă a somnului, o frecvență mai mare a oboselii cronice și a simptomelor psihologice.

3. Atitudinea față de job

Nu doar ceea ce faci la locul de muncă are un impact asupra stării tale mintale. Atitudinea ta față de job poate fi la fel de importantă. Puțini pot avea un loc de muncă care coincide cu pasiunea lor, însă asta nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu un job față de care ai o atitudine negativă. Potrivit Talk Space, să ai un loc de muncă care îți displace este mai rău pentru sănătatea ta mintală decât să nu fii angajată. În plus, persoanele care ar dori să plece de la locul de muncă, dar nu reușesc (fie nu găsesc un alt job, fie rămân din obligație la cel vechi) se confruntă mai des cu stres, epuizare și simptome de burnout.

4. Spațiul de lucru

Mediul în care lucrezi te poate face să te simți mai optimistă și mai creativă, sau, din contră, mai stresată și mai puțin productivă. Există mulți factori de mediu care influențează starea ta mintală la locul de muncă, cum ar fi suprafața, lumina, temperatura, nivelul zgomotului și designul. Angajații au nevoie de confort pentru a fi relaxați, concentrați și productivi. Astfel, în majoritatea cazurilor trebuie găsit un echilibru plăcut. Spre exemplu, o iluminare bună este esențială pentru productivitate și starea de spirit, însă una prea puternică poate fi obositoare.

5. Atmosfera de la job

Un loc de muncă plăcut se poate transforma într-un coșmar din cauza atitudinii negative a unor colegi sau șefi. O atmosferă pozitivă e caracterizată de comunicare deschisă, colaborare, echilibru între viața profesională și cea personală, accent pe dezvoltare și recunoașterea meritelor individuale. Multe persoane se confruntă însă cu o atmosferă negativă la locul de muncă, ceea ce poate avea efecte negative asupra moralului, productivității, dar și a nivelului de stres și anxietate.


Sursă foto: Shutterstock

În articolul

5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x