5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

Publicat pe 14.11.2018 la 15:02 Actualizat pe 14.11.2018 la 15:06

Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică.

Așa cum îți îngrijești sănătatea fizică, trebuie să îți protejezi și sănătatea psihică. Uneori, poți deveni atât de preocupată de responsabilitățile de zi cu zi, încât ești mai puțin atentă la starea ta psihică și la factorii care o pot afecta. Având în vedere că petreci o bună parte din zi la locul de muncă, e important să știi cum îți poate influența acesta starea psihică. Astfel, dobândești mai mult control asupra ta, a minții și a vieții tale și poți face mai ușor schimbări pozitive. Iată cum îți poate afecta locul de muncă starea psihică:

1. Concediile

Nu doar concediul medical este important pentru sănătatea ta. Ar trebui să acorzi o importanță la fel de mare concediului de odihnă, așa cum procedezi în cazul concediului medical, dacă te îmbolnăvești sau ai un accident de muncă. Unul dintre cele mai importante efecte ale concediului constă în reducerea temporară a nivelului de stres și evitarea stresului cronic. Alte beneficii ale concediilor includ: oportunități de învățare și comunicare, facilitarea dezvoltării personale și sociale, reconectarea cu familia și prietenii și creșterea stării de bine subiective, potrivit Psychology Today.

2. Programul de muncă

Un alt aspect care poate avea efecte asupra stării psihologice este programul de muncă. Atât numărul de ore, cât și momentul în care acestea sunt lucrate te pot influența în moduri neașteptate. Atunci când lucrezi un număr mare de ore, zilnic sau săptămânal, te expui la câteva riscuri. Potrivit unui studiu din Occupational Medicine, munca prelungită a fost asociată cu o stare mintală mai precară, mai multă anxietate, simptome depresive mai frecvente și o calitate mai slabă a somnului.

Totodată, apare un impact negativ și atunci când lucrezi pe timp de noapte, conform unui studiu PMC din 2016 realizat pe asistente medicale. Pentru grupul din tura de noapte, s-a observat un nivel mai scăzut al satisfacției față de job, o calitate mai proastă a somnului, o frecvență mai mare a oboselii cronice și a simptomelor psihologice.

3. Atitudinea față de job

Nu doar ceea ce faci la locul de muncă are un impact asupra stării tale mintale. Atitudinea ta față de job poate fi la fel de importantă. Puțini pot avea un loc de muncă care coincide cu pasiunea lor, însă asta nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu un job față de care ai o atitudine negativă. Potrivit Talk Space, să ai un loc de muncă care îți displace este mai rău pentru sănătatea ta mintală decât să nu fii angajată. În plus, persoanele care ar dori să plece de la locul de muncă, dar nu reușesc (fie nu găsesc un alt job, fie rămân din obligație la cel vechi) se confruntă mai des cu stres, epuizare și simptome de burnout.

4. Spațiul de lucru

Mediul în care lucrezi te poate face să te simți mai optimistă și mai creativă, sau, din contră, mai stresată și mai puțin productivă. Există mulți factori de mediu care influențează starea ta mintală la locul de muncă, cum ar fi suprafața, lumina, temperatura, nivelul zgomotului și designul. Angajații au nevoie de confort pentru a fi relaxați, concentrați și productivi. Astfel, în majoritatea cazurilor trebuie găsit un echilibru plăcut. Spre exemplu, o iluminare bună este esențială pentru productivitate și starea de spirit, însă una prea puternică poate fi obositoare.

5. Atmosfera de la job

Un loc de muncă plăcut se poate transforma într-un coșmar din cauza atitudinii negative a unor colegi sau șefi. O atmosferă pozitivă e caracterizată de comunicare deschisă, colaborare, echilibru între viața profesională și cea personală, accent pe dezvoltare și recunoașterea meritelor individuale. Multe persoane se confruntă însă cu o atmosferă negativă la locul de muncă, ceea ce poate avea efecte negative asupra moralului, productivității, dar și a nivelului de stres și anxietate.


Sursă foto: Shutterstock

În articolul

5 moduri în care locul de muncă îți poate afecta starea psihică

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x