5 motive pentru care drumul spre serviciu îți afectează productivitatea

Publicat pe 16.01.2017 la 18:43 Actualizat pe 16.01.2017 la 18:48

Locuitorii din orasele aglomerate din Romania fac, in medie, 45 de minute pana la serviciu, apoi inca 45 pentru a se intoarce acasa, seara, dupa program.

Indiferent ca circuli cu masina personala, cu tramvaiul, autobuzul sau metroul, drumul zilnic spre serviciu este o pierdere de timp pentru multi si, pe deasupra, le afecteaza productivitatea inainte sa ajunga la lucru.

Locuitorii din orasele aglomerate din Romania fac, in medie, 45 de minute pana la serviciu, apoi inca 45 pentru a se intoarce acasa, seara, dupa program. In functie de mijlocul de transport cu care circuli, timpul poate fi si mai mare, in special la orele de varf, cand se strica vremea sau cand prinzi un ambuteiaj. Drumul lung pana la serviciu este motivul pentru care 18,5% dintre angajati se gandesc sa isi dea demisia, iar procentul creste la 25%, in cazul celor care petrec mai mult de o ora pe drum, scrie flexibility.co.uk.

Pe langa timpul pierdut, multi angajati descopera si ca drumul le omoara productivitatea inca de dinainte sa isi inceapa ziua de lucru. Iata 5 modalitati prin care se intampla acest fenomen:

Ajungi la serviciu deja obosit

Ai avut vreodata o zi proasta, in care pare ca nimic nu merge bine, problemele se acumuleaza, seful iti cere explicatii, computerul iti merge prost si tot ce iti doresti este sa ajungi acasa? In momentul in care te intorci, in sfarsit, de la serviciu esti deja epuizat. Un drum lung spre serviciu are acelasi efect asupra ta ca o zi proasta. Fie ca incerci sa te strecori cu masina prin trafic, ca incerci sa iti faci loc prin aglomeratia de la metrou sau din autobuz, in momentul in care ai ajuns la serviciu, toata energia pozitiva ti-a fost deja consumata si inlocuita cu o stare de iritabilitate, stres si frustrare.

Acesta este, de altfel, si motivul pentru care tot mai multi angajati, in special tineri, abandoneaza transportul cu masina sau pe cel in comun pentru un mijloc alternativ, mult mai rapid si mai eficient. Pe acest site am gasit numeroase solutii revolutionare pentru un transport civilizat si distractiv, iar avantajele sunt incontestabile: mai putin timp pierdut zilnic, costuri infinit mai mici si eforturi minime. Dupa cum vezi, exista mai multe variante, din care sa o alegi pe cea care crezi ca ti s-ar potrivi cel mai bine.

Lucrezi efectiv mai putine ore

Studiile arata ca drumul lung pana la serviciu este unul dintre factorii care ii fac pe angajati sa lucreze mai putine ore si este printre cauzele principale ale absenteismului. O cercetare a Universitatii VU, din Olanda, arata ca absenteismul creste cu 16% in cazul angajatilor care petrec mult timp pe drumul pana la locul de munca. In plus, cercetatorii au descoperit si ca angajatii aveau tendinta de a ajunge mai tarziu la serviciu si de a pleca mai devreme, fapt care le reduce semnificativ productivitatea.

Acest lucru se intampla, pentru ca oamenii incearca din rasputeri sa evite traficul de varf, dar si pentru ca isi doresc mai mult timp liber, pe care sa nu il petreaca in aglomeratie, pe strazile orasului.

Sanatatea ta poate avea de suferit

Unul dintre efectele dovedite ale unui drum lung pana la serviciu este o inrautatire a starii generale de sanatate. Mai multe studii au aratat ca acest timp pierdut are un impact negativ asupra ta, atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

De exemplu, Universitatea de Medicina din Saint Louis si Insitutul Cooper din Dallas au aratat ca soferii care conduc in jur de 15 kilometri zilnic spre serviciu au un nivel mai ridicat de zahar in sange, ceea ce le creste riscul de a face diabet, au colesterolul mai mare, sunt mai deprimati si pot ajunge sa sufere de anxietate, au tensiunea arteriala crescuta si acuza mai des dureri de spate. Problemele de sanatate sunt, de altfel, si un factor major in motivarea absenteismului si a scaderii productivitatii unui angajat.

Dormi mai prost si te trezesti mai obosit

Un studiu din 2012 a descoperit ca, daca petreci mai mult de 45 de minute zilnic pe drum, creste riscul sa ai probleme cu somnul, intrucat calitatea acestuia scade, iar asta duce in timp la epuizare. Potrivit Boston's Brigham, persoanele care nu se odihnesc suficient se concentreaza mai greu, au o viteza de reactie scazuta si cu cat isi dau silinta sa ramana treze, cu atat le scade mai mult productivitatea. Pentru o performanta ridicata la locul de munca nu ai nevoie doar de suficiente ore de somn, ci si de o odihna de calitate, fara sa te trezesti din ora in ora sau sa te intorci de pe o parte pe alta pana cand iti suna alarma.

Vei fi mai putin multumit de viata ta

O statistica efectuata in Marea Britanie a aratat ca drumul spre serviciu are un impact direct asupra fericirii tale si a nivelului de satisfactie in viata. Daca iti ia peste 30 de minute sa ajungi la locul de munca, atunci este foarte probabil sa nu te simti multumit in mai multe aspecte ale vietii tale. Mai rau stau cei care fac peste 45 de minute pana la serviciu. Pentru ei, riscul de divort creste cu 40%, pentru ca nu mai au suficient timp la dispozitie sau sunt prea obositi pentru a se preocupa de partenerul lor si de bunul mers al relatiei. Toate aceste lucruri le scad si productivitatea la locul de munca, pentru ca nu se mai pot concentra la fel de bine asupra sarcinilor de serviciu, cand au probleme personale.

Unele companii au luat masuri impotriva acestui fenomen, in care drumul spre serviciu afecteaza dramatic productivitatea angajatilor, si si-au mutat sediile langa guri de metrou, au construit parcari pentru cei care vin cu masina sau le-au acordat angajatilor mai multa flexibilitate. Insa, pentru restul oamenilor, singura solutie viabila ramane sa gaseasca o solutie prin care sa fenteze aglomeratia din trafic, fara sa fie nevoiti sa isi paraseasca locul de munca.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Pavel L Photo and Video

În articolul

5 motive pentru care drumul spre serviciu îți afectează productivitatea

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x