5 obiceiuri sănătoase care te ajută să intri cu dreptul în primăvară

Publicat pe 01.03.2019 la 08:42 Actualizat pe 01.03.2019 la 08:45

Dacă sezonul rece nu este nici pe departe slăbiciunea ta și îți dorești doar să te bucuri de soare, ți-am pregătit câteva metode simple prin care îți recapeți energia și ții problemele la distanță.

Dacă sezonul rece nu este nici pe departe slăbiciunea ta și îți dorești doar să te bucuri de soare, ți-am pregătit câteva metode simple prin care îți recapeți energia și ții problemele la distanță.

Sezonul rece a lăsat urme adânci în starea ta de bine?

Zilele mai scurte, frigul de care deja te-ai săturat sau programul aglomerat ce ți-a răpit din rezervele de putere și așa slăbite, te-au făcut să cauți remedii pentru a-ți reintra în formă rapid. Pentru o primăvară în care să te bucuri pe deplin de tot ce ți-a pregătit natura mai bun, trebuie să faci unele schimbări ce nu implică prea multe efort. De la microuniversul casei, până la starea ta de sănătate, totul poate fi îmbunătățit, cu un plus de atenție și cu voință.

Alungă efectele asteniei

Iarna care tocmai se încheie nu este prima care te lasă fără niciun pic de energie, dar asta nu înseamnă că trebuie să te resemnezi de fiecare dată cu starea de oboseală și cu stările melancolice. Astenia de primăvară este una dintre principalele cauze ale senzațiilor confuze pe care le experimentezi la final de iarnă, când corpul resimte din plin consecințele hibernării. Lipsa luminii naturale și regimul preponderent sedentar din sezonul rece declanșează un impas, din care poți ieși însă mai ușor decât crezi.

Prima soluție pe care o ai la îndemână este eliminarea din dietă a cărnii grase și a garniturilor pe bază de carbohidrați. Uită de prăjeli, de fast food sau dulciuri, în favoarea legumelor consumate ca atare sau a salatelor. Mergi la culcare la ore fixe și asigură-ți condiții de somn cât mai comode. La trezire, alege să savurezi o ceașcă de ceai verde, nu de cafea. Suplimentele nutritive pe bază de ghimbir sau ginseng îți asigură un aport de minerale util pentru îmbunătățirea puterii de concentrare.

Descoperă bolile înainte de a-și face simțite efectele

Rutina zilnică și zilele care se scurg tot mai în grabă te fac să uiți tocmai de tine. Deși știi pe de rost de ce tratamente au nevoie toți cei dragi aflați în suferință, a trecut ceva timp de când ai făcut ultimele analize. Multe dintre bolile care te pândesc, indiferent de vârstă, nu își fac simțite efectele decât într-un stadiu avansat, așa că starea ta aparentă de bine nu este o garanție. Atunci când durerile, greața, amețeala sau alte semne care ar putea anunța o problemă lipsesc, trebuie să apelezi la tehnologia de vârf.

Un sistem performant pentru analiză RMN poate depista leziuni de dimensiuni milimetrice și boli în stadii incipiente, cu o eficacitate inaccesibilă celorlalte aparate de imagistică medicală. Creierul, coloana vertebrală, măduva spinării și țesuturile moi pot ascunde o mulțime de probleme de sănătate care să nu-ți dea nimic de bănuit. Cu ajutorul imaginilor mai clare cu 25% decât până acum, ce permit diagnosticarea eficace a afecțiunilor musculo-scheletale și neurologice, a patologiei coloanei vertebrale sau a organelor interne afli orice secret pe care l-ar ascunde corpul tău.

Fă-ți investigațiile ginecologice

Vizita anuală într-un cabinet ginecologic, indiferent de prezența unor simptome îngrijorătoare, este una dintre cele mai simple reguli ale unui stil de viață echilibrat. Ca să fii liniștită tot anul, există câteva analize și investigații pe care trebuie să le faci, în afara celor de rutină. Inspectarea zonei genitale în poziție ginecologică este însoțită de examenul cu valve sau de tușeul vaginal, iar palparea sânilor poate fi urmată de o ecografie sa de o mamografie, în funcție de opinia medicului specialist.

Ecografia transvaginală depistează eventualele afecțiuni ale uterului, ovarelor sau ale trompelor uterine, cu un mare grad de precizie. Testul Papanicolau este investigația care scoate la iveală modificările colului uterin, rapid, neinvaziv și fără dureri. Este foarte important să faci frecvent acest test, care este cea mai importantă metodă de a depista încă din fază incipientă displazia de col uterin și chiar cancerul de col uterin. Nu te baza pe tinerețea ta sau pe lipsa afecțiunilor genitale din istoricul medical. Acestea nu țin locul părerii avizate a unui medic ginecolog specializat.

Elimină sursele de alergeni din casa ta

Te întrebi de ce strănuți des, de ce ochiii îți sunt iritați și de ce ești nevoită să folosești șervețelele nazale, deși nu ai răcit? Dacă acestea sunt simptomele cu care te confrunți acum, poți să-ți închipui ce vei îndura în mijlocul primăverii, odată ce polenul te va invada din toate părțile. Până atunci, te poți pune la adăpost de eventuale alergii, eliminând sau îmbunătățind câteva obiecte din casa ta.

Aspiratorul clasic, cu sac textil, nu îndepărtează praful atât de eficient pe cât ai crede, iar bacteriile și acarienii continuă să-și facă de cap. Un aspirator cu filtre HEPA, optimizate pentru lupta cu bacteriile, creează un mediu mai curat în casa ta, alături de husele antibacteriene pentru pat și pentru perne. Pernele decorative, jucăriile de pluș sau decorațiunile de perete din material textil înmagazinează și ele praful și microorganismele, dar și părul animalelor de casă. Ca să scapi de neplăceri, fie renunți la aceste obiecte, fie îți faci un obicei de a le spăla săptămânal la o temperatură de 60 de grade Celsius.

Începe-ți dimineața cu exerciții de aerobic

Dacă ți se pare că nu ți-ar strica o ameliorare în condiția fizică, nu te speria la gândul că doar un program istovitor, la sala de fitness, îți poate aduce rezultatele sperate. Aerobicul este unul dintre cei mai buni prieteni ai stării de bine, iar primul pas pe care îl poți face pentru integrarea lui în stilul tău de viață îl reprezintă exercițiile ușoare făcute chiar în confortul casei. Dacă vei transforma această activitate într-un obicei matinal, vei constata rapid o ameliorare a tonusului tău.

O repriză de urcare și coborâre pe un stepper sau urcarea zilnică a scărilor în ritm alert te pot obișnui cu un efort fizic moderat. Apoi, pe măsură ce primăvara pune stăpânire pe parcul din preajma casei tale, poți ieși la ture de alergare, în ritm susținut. Înotul este una dintre cele mai plăcute căi de a arde grăsimile, atât de plăcută încât nu vei realiza că îți solicită organismul la fel de mult ca exercițiile cu greutăți. Nu mai ai decât să te echipezi corect, să nu uiți de exercițiile de încălzire și poți să treci la treabă.

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de primăvară, nu trebuie să faci eforturi monumentale, ci doar să-ți asculți corpul, pentru a-i înțelege cât mai bine nevoile.

Credit foto: Shutterstock

În articolul

5 obiceiuri sănătoase care te ajută să intri cu dreptul în primăvară

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x