6 schimbări pe care ar trebui să le faci pentru un stil de viață mai sănătos

Publicat pe 12.12.2018 la 09:59 Actualizat pe 12.12.2018 la 10:03

Mare parte din viitorul tău e determinat de deciziile minore din fiecare zi. De exemplu, atunci când preferi să rămâi pe canapea în loc să faci mișcare, poți deschide calea unor afecțiuni pe termen lung.

Timpul e prețios, așa că nu ar trebui să aștepți să faci schimbări pozitive în viața ta, în special unele care te-ar ajuta să trăiești mai sănătos. Mare parte din viitorul tău e determinat de deciziile minore din fiecare zi. De exemplu, atunci când preferi să rămâi pe canapea în loc să faci mișcare, poți deschide calea unor afecțiuni pe termen lung. Pe de altă parte, atunci când iei decizii bune pentru sănătatea ta, poți duce o viață mai sigură și mai echilibrată. Nu este însă ușor să începi o viață sănătoasă. De aceea, îți sugerăm câteva aspecte la care să fii atentă:

1. Schimbă-ți stilul de gătit

Alimentația corectă este esențială pentru o viață sănătoasă. Uneori poate fi dificil să iei decizii bune, pentru că există și multe informații contradictorii. Cei mai mulți cercetători sunt de acord că una dintre cele mai sănătoase alimentații este cea de tip mediteranean. Include multe legume și fructe proaspete în dieta ta, pește, ulei de măsline și cereale integrale. De asemenea, evită stilul de gătit nesănătos, cum ar fi cel bazat pe prăjeli. De exemplu, un astfel de aparat cu siguranță te va ajuta să-ți îmbunătățești calitatea alimentației, din moment ce nu folosește ulei.

2. Începe un stil de viață mai activ

Stilul de viață sedentar a devenit o problemă de sănătate publică, fiind asociat cu obezitatea, diabetul de tip II, anumite tipuri de cancer, bolile cardiovasculare și chiar moartea prematură, potrivit Medical News Today. Ca să trăiești sănătos, e indicat atât să incluzi activități fizice în rutina ta, cât și să reduci cât mai mult din timpul pe care îl petreci așezată. Ideal este să îmbini exercițiile de tip cardio, cum ar fi alergatul și mersul pe bicicletă, cu antrenamentul pentru creșterea forței. Îți poți programa trei sesiuni de 30 de minute de cardio pe săptămână și două sesiuni de 30 de minute cu exerciții pentru musculatură.

3. Fii mai atentă la igiena ta emoțională

Sănătatea nu înseamnă doar o stare fizică bună, ci și una mentală. Igiena emoțională este un termen care se referă la îngrijirea și întreținerea unei stări psihologice bune. Ca să ne păstrăm igiena emoțională, e nevoie să ne monitorizăm starea și să adoptăm obiceiuri zilnice ca să adresăm, atunci când e cazul, răni de tip psihologic, potrivit Psychology Today. Cu alte cuvinte, nu ignora sănătatea psihologică în detrimentul celei fizice: ambele sunt esențiale pentru o viață sănătoasă și fericită.

4. Fă-ți prieteni noi

Poate nu știai, dar există o legătură între cercul de prieteni și starea noastră de sănătate. Un studiu din 2010 citat de LifeScience arată că persoanele care au un cerc social solid au o probabilitate mai mică să moară prematur. Să ai relații de prietenie pe tot parcursul vieții te ajută să ai o stare de sănătate generală mai bună, să ai un risc mai mic de demență, un nivel mai mic de stres și rezistență fața unor probleme serioase.

5. Hidratează-te

Deshidratarea e mai comună decât crezi. Spre exemplu, mai bine de jumătate de americani nu beau suficiente lichide și sunt deshidratați. Dacă ai uitat să bei suficientă apă, nu poți gândi la fel de clar ca de obicei și te bucuri de mai puțină energie. De aceea, e important să îți monitorizezi consumul de apă zilnic.

6. Mergi regulat la doctor

Oricât de multă grijă ai avea de corpul și mintea ta, din când în când ai nevoie să vezi un specialist. Nu subestima importanța prevenției și fă-ți analizele din timp, ca să descoperi rapid o potențială problemă de sănătate. De asemenea, mergi regulat la dentist, ginecolog și la alte controale medicale de specialitate, în funcție de ce îți recomandă medicii.

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

6 schimbări pe care ar trebui să le faci pentru un stil de viață mai sănătos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x