7 efecte mai puțin cunoscute pe care zahărul le are asupra sănătății tale

Publicat pe 25.09.2017 la 14:23 Actualizat pe 25.09.2017 la 14:30

Diabetul, bolile de inimă, problemele la nivelul danturii și creșterea în greutate - pe acestea, cu siguranță, le știi. Consumul de zahăr are însă multe alte consecințe despre care nu auzi vorbindu-se foarte des și care sunt la fel de periculoase.

foto: Shutterstock

Diabetul, bolile de inimă, problemele la nivelul danturii și creșterea în greutate - pe acestea, cu siguranță, le știi. Consumul de zahăr are însă multe alte consecințe despre care nu auzi vorbindu-se foarte des și care sunt la fel de periculoase.

Poate că te întrebi ce face ca zahărul să fie considerat atât de nociv și de ce în urmă cu zece - douăzeci de ani nu se vorbea la fel de mult despre asta. Să ne amintim că bunicile noastre îndulceau adesea ceaiul cu o linguriță de zahăr umplută până în vârf și mai rar cu miere și nu le auzeam spunând că ar fi ceva greșit în asta.

Ei bine, toată discuția din jurul pericolelor care se ascund în acea lingură cu zahăr nu este o găselniță modernă. Zahărul ne afectează organismul și a făcut-o dintotdeauna, diferența fiind aceea că, în zilele noastre, nu mai putem vorbi despre un consum moderat, aceasta deoarece zahărul este prezent în mult prea multe alimente. Zahărul este folosit la îndulcirea mâncărurilor și băuturilor, dar și pe post de conservant, în condițiile în care multe fructe și legume conțin deja cantități de zahăr, în mod natural.

Potrivit statisticilor, în urmă cu doar câțiva ani, fiecare român consuma, în medie, 30 kg de zahăr anual, față de aproximativ 1 kg, cât este media europeană, ceea ce a condus la creșterea numărului de cazuri de diabet, în rândul copiilor.

În continuare, îți prezentăm 7 dintre efectele mai puțin cunoscute pe care consumul de zahăr le poate avea asupra organismului tău:

1. Poate că cea mai mare amenințare o reprezintă afecțiunea numită ateroscleroză. De ce spunem asta? Pentru că este principala cauză de deces în țările dezvoltate, inclusiv în țara noastră, după cum indică cercetările. Este o boală gravă a pereților vaselor de sânge, care poate duce la accident cerebral și infarct și a cărei cauză principală este consumul de zahăr, alături de alte obiceiuri nesănătoase, ca fumatul și lipsa exercițiului fizic. Despre cauze, simptome și tratament, poți citi mai multe în acest articol despre ateroscleroză.

2. Zahărul creează dependență și conduce la oboseală cronică. Să renunți nu e simplu: te-ai putea confrunta cu schimbări bruște de dispoziție și migrene, însă, dacă reiei consumul, te vei simți bine doar pe moment, în timp ce efectele negative sunt pe termen lung.

3. Consumul de zahăr accelerează procesul de îmbătrânire. Sigur, îmbătrânirea prematură are mai multe cauze, printre care expunerea prelungită la soare, prea puține ore dedicate somnului, lipsa sportului din viața noastră, alimentația incorectă, dar zahărul joacă un rol important. Efectele sunt vizibile rapid, pentru că este afectată chiar pielea, care își pierde din elasticitate.

4. Mult zahăr nu face bine nu doar danturii, ci și gingiilor, iar bolile acestora pot declanșa afecțiuni ale inimii.

5. Zahărul afectează asimilarea substanțelor nutritive de către organism. Potrivit datelor Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, care se ocupă și de alimentație și nutriție, persoanele care consumă cantități mari de zahăr au un nivel scăzut al vitaminelor și mineralelor (vitaminele A și C, calciu, magneziu, fier și fosfor).

6. Consumul ridicat de zahăr ne afectează starea de bine. Mai exact, unele cercetări au legat zahărul de cazurile de depresie, asta după ce multă vreme s-a crezut că zahărul ne ajută să fim optimiști.

7. Zahărul poate influența comportamentul și capacitatea cognitivă a copiilor. Efectele nu sunt foarte clare: încă se fac studii care să poată demonstra acest lucru, însă numeroși părinți dau vina pe zahăr pentru capacitatea de învățare din ce în ce mai scăzută a copiilor lor.

Tu ce alte efecte ascunse ale consumului de zahăr cunoști?

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

7 efecte mai puțin cunoscute pe care zahărul le are asupra sănătății tale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x