9 Beneficii Pentru Sănătate a plantei Ashwagandha

Publicat pe 30.03.2020 la 17:44 Actualizat pe 30.03.2020 la 18:47

Ashwagandha este folosită de 3000 de ani pentru a elibera stresul, pentru a creşte nivelul de energie şi pentru îmbunătăţirea concentrării.

Ashwagandha este o plantă medicinală folosită încă din Antichitate şi este una dintre cele mai importante plante Ayurveda, formă de medicină alternativă care se bazează pe principiile indiene de vindecare cu remedii naturiste.

Planta de Ashwagandha este un arbust mic cu flori galbene, originară din India şi Africa de Nord. Extractul sau pudra obţinută din rădăcinile plantei sau din frunze este folosit pentru ameliorarea mai multor afecţiuni.
Multe dintre beneficiile sale pentru sănătate sunt atribuite concentraţiei mari de withanolide din plantă, care s-a dovedit eficientă pentru combaterea inflamaţiei şi dezvoltarea tumorilor.

Reduce nivelul zahărului din sânge

O serie de studii au demonstrat că Ashwagandha ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge atât în cazul oamenilor sănătoşi, cât şi în cazul celor care suferă de anumite forme de diabet.

Proprietăţi anticancerigene

Withaferin, o substanta din compoziția plantei Ashwagandha ajuta la inducerea apoptozei, moartea programată a celulelor canceroase. De asemenea, împiedica dezvoltarea altor celule canceroase în mai multe moduri, potrivit unor teste realizate pe animale.

Reduce stresul și nivelul de cortizol

Cortizolul este cunoscut drept hormonul stresului pe care glandele renale îl eliberează ca răspuns la stres, precum şi atunci când nivelul zahărului din sânge este prea scăzut. Din păcate, în anumite cazuri, nivelul de cortizol ajunge să fie mărit considerabil, ceea ce duce la un nivel ridicat al zahărului în sânge şi creşterea volumului de grăsime în zona abdomenului.

Studiile au arătat că Ashwagandha poate reduce nivelul de cortizol. De exemplu, într-un studiu clinic realizat pe un grup de adulţi care sufereau de stres cronic s-a constatat că cei care au consumat Ashwagandha au înregistrat o scădere considerabilă a cortizolului, spre deosebire de cei cărora nu li s-a administrat acest tratament. Cei care au consumat cea mai mare doză au înregistrat o scădere a nivelului de stres cu până la 30%.

Amelioreaza depresia

O serie de studii sugerează că Ashwagandha poate ajuta la ameliorarea depresiei. Un studiu realizat pe parcursul a 60 de zile asupra a 64 de pacienţi adulţi stresaţi arată că cei care au primit o doză de 600 mg de extract de Ashwagandha concentrat au înregistrat o diminuare cu pană la 79% a depresiei severe.

Creşte nivelul de testosteron şi fertilitatea în rândul bărbaţilor

Suplimentele pe baza de Ashwagandha au efecte puternice asupra nivelului de testosteron şi asupra sănătăţii reproductive.

Ajută la creşterea masei musculare şi a forţei

Studiile au arătat că Ashwagandha poate îmbunătăţi forma corpului. Într-un studiu realizat cu scopul de a determina un dozaj sigur şi eficient pentru Ashwagandha, bărbaţi fără probleme de sănătate care au consumat 750mg -1.250mg de Ashwagandha pulbere pe zi au înregistrat rezultate bune în ceea ce priveşte forţa musculară după 30 de zile. Într-un alt studiu s-a demonstrat faptul că Ashwagandha poate contribui la creşterea masei musculare.

Poate reduce inflamaţiile

O serie de teste efectuate pe animale au arătat că Ashwagandha ajută la scăderea inflamaţiei. În acelaşi timp, studiile pe oameni au condus la concluzia că aceasta creşte activitatea celulelor sistemului imunitar care luptă împotriva infecţiilor şi contribuie la menţinerea sănătăţii. S-a dovedit, de asemenea, că scad markerii inflamaţiilor, cum ar fi proteina C-reactivă. Acest marker este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare.

Scade colesterolul şi trigliceridele

În completarea efectelor antiinflamatorii, Ashwagandha poate ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii inimii prin reducerea colesterolului şi a nivelului trigliceridelor. Studiile pe animale au descoperit că planta scade semnificativ nivelul acestor grăsimi din sânge. Tot o serie de studii pe animale au arătat că Ashwagandha poate duce la scăderea nivelul colesterolului şi trigliceridelor chiar şi cu 53%.

Îmbunătăţeşte funcţionarea creierului, inclusiv memoria

Studiile efectuate pe animale arată că Ashwagandha atenuează problemele de memorie şi funcţiile creierului cauzate de vătămări sau anumite afecţiuni. Cercetările au mai arătat că susţine activitatea antioxidantă care protejează celulele nervoase de efectele nocive ale radicalilor liberi. În medicina ayurvedică, Ashwagandha este folosită pentru a îmbunătăţi memoria, planta fiind subiectul mai multor studii referitoare la efectele pe care le poate avea asupra creierului uman, inclusiv în privinţa tratării unor afecţiuni complexe precum epilepsia.

Ashwagandha este un supliment natural sigur pentru majoritatea celor care doresc să îl folosească, în ciuda faptului că încă nu sunt cunoscute efectele pe termen lung pe care consumul acestei plante le poate avea. Anumitor persoane nu le este recomandat consumul de Ashwagandha, printre acestea fiind femeile însărcinate şi cele care alăptează. Persoanele cu boli autoimune ar trebui, de asemenea, să evite consumul de Ashwagandha sau să ceară acordul medicului specialist înainte de administrare.

Sursa foto: vegis.ro

În articolul

9 Beneficii Pentru Sănătate a plantei Ashwagandha

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2024. Capricornii sunt hotărâți să facă o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
a1.ro
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în toiul nopții. Câinele a „simțit” și i-a indicat locul. Ce a urmat
HelloTaste.ro
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Catine
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
useit.ro
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
as.ro
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
MediCOOL
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
DeParinti
Somnul bebelușului în timpul erupției dentare: cum îl ajuți să gestioneze durerile gingivale
MediCOOL
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
HelloTaste
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
x