Nu sunt imbatabile! Ce trebuie să știi despre antibiotice
Publicat pe 21.02.2014 la 13:13 Actualizat pe 21.02.2014 la 13:43
Antibioticele par soluția optimă în orice caz de boală. Totuși, nu este chiar așa. Acestea nu au un efect magic asupra organismului și trebuie luate cu precauție
Antibioticele par soluția optimă în orice caz de boală. Totuși, nu este chiar așa. Acestea nu au un efect magic asupra organismului și trebuie luate cu precauție.
Antibioticele nu omoară virușii
Una dintre cele mai mari mituri legate de antibiotice este că ele tratează gripa, un lucru fals. Gripa este cauzată de un virus, nu o bacterie așa că doctorul tău ar trebui să prescrie numai vaccinuri și medicamente virale pentru aceste simptome. Fleming știa că antibioticele nu vor fi întotdeauna eficiente împotriva bacteriilor. Când a acceptat Premiul Nobel, a spus: „Nu este dificil să facem microbii rezistenți la penicilină în laborator prin expunerea lor la concentrații mici, care nu îi omoară și asta se întâmplă deseori în corp”.
Folosirea excesivă a lor ne poate îmbolnăvi mai rău
Când pacienții nu își iau medicamentele pe toată perioada recomandată de medic, bacteriile sunt expuse la nivele de antibiotice prea mici pentru a le omorî, ceea ce le permite să se dezvolte și să transmită gene rezistente.
Mai bine folosești săpun clasic și apă!
Ai grijă să te speli des pe mâini, dar și să-ți cureți bucătăria, baia și alte locuri din casă unde bacteriile adoră să se înmulțească. De asemenea, gândește-te de două ori înainte să folosești săpunuri antibacteriene. Sunt la fel de eficiente ca apa și săpunul normal și pot avea efectul negativ al creșterii rezistenței la bacterii în timp.
foto: