Afla ce diete iti sunt recomandate, in functie de hormoni

Publicat pe 18.07.2011 la 12:24 Actualizat pe 18.07.2011 la 12:25

Simptome care dau de gandit, stari de dispozitie schimbatoare, modificari ale greutatii si aspectului trupului, toate acestea sunt deseori rezultatul dezechilibrelor hormonale. Pentru un corp frumos si sanatos trebuie descifrate semnalele pe care ni le dau hormonii. Vin si din interior, dar se vad si la "suprafata". Iata cateva dintre aceste semne, explicate de specialista Marie Claire Wilson in lucrarea "BioSignature Modulation".

1. Bratele moi sunt specifice femeilor si indica o carenta a hormonului masculin testosteron. Atat barbatii, cat si femeile au nevoie de acest hormon, care este important pentru masa musculara. Adesea, lipsa testosteronului indica un nivel ridicat de cortizol, provocat de stres.

Pentru remedierea situatiei se recomanda o dieta fara grasimi hidrogenate. Colesterolul este esential in producerea hormonilor, insa cel bun, nu cel din grasimile trans. Nucile si oua sunt alimente bune de consumat. De evitat sunt biscuitii si prajiturile in compozitia carora intra grasimile trans, la fel si soia, pentru ca s-a demonstrat ca afecteaza hormonii sexuali. Suplimentele alimentare de magneziu sunt binevenite, pentru ca ajuta in relaxarea organismului, combatand stresul. Exercitiile fizice cu haltere sunt recomandate, dar nu cu haltere grele, ci cu unele usoare, pentru ca scopul este modelarea unui muschi ferm, dar fin, nu al unuia "de forta".

2. Posteriorul si coapsele "imbracate" in grasime pot trada un exces de estrogen.


Acesta poate proveni din anticonceptionale, dar si din excesul de alcool, precum si din chimicalele folosite la ambalajele de plastic ale diferitelor produse. Mai poate fi vorba despre stres sau despre hipotiroidie. Se recomanda o dieta fara carbohidrati rafinati, cum ar fi cei din produsele alimentare comerciale ca zaharul fin, dulciurile, painea alba sau cerealele pentru micul dejun (fulgii procesati industrial). In schimb, varza, broccoli si napii sunt salutare. Sunt recomandate si alimentele ce contin fibre, pentru ca usureaza digestia si excretia estrogenilor dezactivati. Ca suplimente alimentare se recomanda cele cu calciu, iar ca exercitii fizice, cele cu greutati, pentru activarea productiei de testosteron.

3. Gleznele ingrosate pot trada un nivel scazut al hormonilor de crestere, esentiali in mentinerea echilibrului intre tesutul suplu si grasime.


Stresul este una dintre cauzele principale. Ca dieta se recomanda una pe baza de proteine si grasimi naturale bune. Trebuie evitate prajiturile, biscuitii si hrana procesata, care contin de regula grasimi trans. Din suplimentele alimentare nu trebuie sa lipseasca magneziul, deoarece combate stresul si asigura un somn de buna calitate, iar la nevoie, sedativele din plante. Se poate face gimnastica speciala cu greutati prinse in jurul picioarelor.

4. Bustul si talia ingrosate pot fi consecintele unui nivel ridicat al hormonilor de stres, mai ales al cortizolului.

Acesta creste nivelul zaharului in sange si provoaca depunerea grasimii pe talie si trunchi. Este necesara reducerea de zahar si alcool si nu se consuma mai mult de doua cesti pe zi de cafea sau ceai cu cofeina. Sunt recomandate grasimile sanatoase, cerealele integrale, lintea, fasolea, iar ca suplimente alimentare, omega-3, vitaminele D si cele din complexul B, pentru combaterea stresului. Nu se fac exercitii fizice in exces (nu mai mult de 40 de minute pe zi), fiind recomandate joggingul si gimnastica aerobica.

5. Umerii si spatele cu exces de grasime sunt rezultatul unui consum excesiv de zahar - dulciuri, in general - si de carbohidrati de tipul celor care se regasesc in pastele fainoase si in unele cereale procesate.


In aceste procese intervine insulina, hormonul care "trimite" grasimile la locul potrivit. Cand activitatea insulinei este data peste cap de consumul de dulciuri si carbohidrati, atunci se produce exact contrariul. Asa ca in dieta trebuie alesi carbohidrati mai "sanatosi", cum sunt cei din orezul brun si vegetalele radacinoase, iar ca suplimente alimentare se recomanda omega-3, care "administreaza" zaharul in organism si impiedica depunerea grasimilor in diferite tesuturi. Vitaminele din grupul B ajuta la refacerea sistemului de producere a energiei necesare organismului, sistem afectat de consumul excesiv de zahar si carbohidrati, la fel si suplimentele cu crom si magneziu. Ca exercitii fizice se poate practica orice tip ce poate imbunatati la producerea normala de insulina.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Afla ce diete iti sunt recomandate, in functie de hormoni

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x