Afla cum sa tratezi varicele!
Publicat pe 03.08.2010 la 14:00
Ce te faci insa ca vestimentatia estivala scoate la iveala si inesteticele varice? In primul rand, specialistii ti-ar recomanda sa renunti la tocurile inalte, pantofii incomozi, mersul pe jos timp indelungat.
"Dupa ore intregi de mers pe jos sau de activitate fizica intensa se creeaza presiune mare pe vene. Prin urmare, circulatia sangelui incetineste si creste presiunea in venele superficiale, carora, in timp, peretii li se vor dilata din loc in loc", explica doctorul Calin Dobos, chirurg medic specialist in chirurgie faciala si in chirurgie plastica, cu competenta in laser chirurgical.
Curiozitati
Femeile sufera de varice mult mai frecvent decat barbatii. Afectiunea este de doua ori mai frecventa la femei. Boala atinge intre 15% si 20% din populatia adulta, in contextul in care 80% din varice sunt puse pe seama ereditatii.
Dar mai exista si alti factori care le pot accentua, precum dereglarile hormonale, sedentarismul, incaltamintea cu tocuri inalte, caldura, greutatea, celulita, tratamente hormonale, varsta, profesia.
Ce e de facut?
In cazul varicelor, tratamentul se adreseaza efectului, nu cauzei. Venele superficiale nu sunt esentiale vietii, deoarece duc mai putin de 10% din sangele piciorului, scopul fiind scoaterea din circuit a venelor decompensate.
"Exista doua cai pentru tratare: calea interna - se intra in interiorul venei cu laser, radiofrecventa, substanta sau ultrasunete si se provoaca blocaje pe traseu, ca nodurile din trestie. Astfel, vena nu mai este functionala si in cateva saptamani se resoarbe.
Calea externa consta in ligaturarea si indepartarea unei zone cat mai mari din vena", precizeaza doctorul Calin Dobos. Metodele moderne cu substante care se injecteaza, in combinatie cu lasere chirurgicale speciale, asigura un tratament nedureros, rapid, iar dupa interventie pacientii pleaca pe propriile picioare, chiar cu recomandarea de a face plimbari imediat dupa tratament si apoi zilnic.
Sunt periculoase?
Varicele produc adesea simptome caracteristice: oboseala, senzatia de greutate sau durere in membrul respectiv.
Pe de alta parte, venele varicoase pot fi un semn al unor probleme medicale mult mai grave ale sistemului circulator (o boala vasculara). Mai mult, exista cazuri in care varicele pot conduce la dezvoltarea unui ulcer la nivelul pielii, ce necesita ingrijire medicala imediata.
Cheagurile de sange pot fi extrem de periculoase, deoarece ele pot fi conduse de fluxul sangvin catre plamani.
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: vnus.com