Afla daca suferi de dureri cronice
Publicat pe 09.10.2012 la 16:22 Actualizat pe 09.10.2012 la 17:44
Suferi de migrene si dureri zilnice de cap, de dureri de spate, dureri de picioare sau de brate? Copiii tai stiu ca ai dureri tot timpul si ca trebuie sa te intinzi pe canapea sau pe pat? Ai fost la medic si nu ai gasit niciun raspuns? Esti frustrata? Te simti neglijata?
116 milioane de oameni sufera de dureri cronice, insa medicii nu ii iau in serios.
Exista dovezi stiintifice revolutionare ca durerile cronice sunt reale. Sunt o boala, nu o inventie. Dr. Oz ne va arata de ce.
Alaturi de Dr. Oz au venit cei mai buni specialisti pentru a putea clarifica noile descoperiri in domeniul durerii: dr. Sean Mackey – membru al comitetului institutului de medicina, dr. Julie Silver – fizioterapeut specializat in controlul durerii, dr. Donnica Moore – medic ce pledeaza pentru sanatatea femeilor.
Dr. Oz: Dr. Moore, n-am stiu ca aveti dureri cronice.
Dr. Donnica Moore: Ma prefac. Si toti de aici stiu ce inseamna sa te prefaci, mai ales cand e vorba de sex.
Dr. Oz: Cum e posibil sa traiesti cu dureri cronice, dar sa n-o arati?
Dr. Moore: E foarte greu. Iti schimbi modul de lucru, cariera. Stai pe scaun, porti pantofi comozi. Mi-am pus pantofii cu toc chiar inainte sa intru pe platou. Ii port doar cand stau jos. Problema cu durerile cronice e ca iti afecteaza toata viata. Nu e doar o problema medicala, asta nu inteleg medicii. Durerea cronica iti afecteaza mobilitatea, ingrijirea copiilor, stilul de viata, relatiile interpersonale, starea de spirit. Multi suferinzi de dureri cronice dezvolta depresie. Putem spune ca durerea a aparut prima.
Dr. Oz: Intr-adevar, medicii le considera nebune pe femeile ce sufera de dureri cronice. Considera ca durerea este doar in mintea lor. Exista insa patru motive in care va puteti regasi, iar medicii nu va pot ajuta asa cum trebuie, ba chia va considera nebune:
1. Primul motiv este ca daca nu vad durerea, deci considera ca aceasta nu exista.
Dr. Sean Mackey: Mesajul este sa consideram durerea drept o boala individuala. Partea deosebita este ca trecem printr-o revolutie culturala, vazand durerea similara cu diabetul, cu bolile cardiace si cu astmul. Durerea provoaca schimbari fundamentale in sistemul nervos, schimbari care se perpetueaza si continua durerea chiar dupa vindecarea ranii. Trebuie sa intelegem durerea ca pe o boala.
2. Al doilea motiv este ca nu suntem pregatiti sa tratam durerea.
Dr. Silver: Sunt fizioterapeut, un medic care trateaza durerea in mod traditional. Probabil sunt vreo 10.000 in tara, din 75.000 asta inseamna sub 1%. Daca ai aduce 100 de medici aici, unul de-abia ar fi specializat in durere. Majoritatea medicilor au o pregatire precara in tratarea duerilor post-operatorii, dar nu si pentru durerile celor care nu sunt operati la spital. Fara pregatire, nu e de mirare ca nu stiu nici de unde sa inceapa.
3. Al treilea motiv este ca isi imagineaza ca ati fi venit la el pentru medicamente.
Dr. Mackey: E o problema uriasa a societatii, printre medici si datorita opioidelor date cu reteta. Majoritatea gandesc nenuantat ori cred ca pacientii urmaresc sa ia medicamente ilegale sau sa le vanda si se tem foarte mult de asta, ori distribuie medicamente ca pe bomboane, fara sa stie sa le prescrie si sa le monitorizeze adecvat. Trebuie sa le imbunatatim educatia, sa inteleaga cum sa foloseasca medicamentele care, folosite adecvat, sunt foarte eficiente pentru durerile cronice.
4. Al patrulea motiv este ca sunteti femei. S-au facut studii in acest sens.
Dr.Silver: Barbatii medici trateaza pacientele diferit. Chiar si eu, ca medic, cand am fost la cei mai buni medici pentru durerea mea proprie, i-au spus sotului meu, de langa mine, nici macar mie direct, ca am depresie postanatala. Eu nu practic depresia, ci furia si ostilitatea... Dar, mergand la o doctorita care era si ea insarcinata in sase luni, mi-a pus diagnosticul dupa doua analize de sange si dupa un test RMN.
Urmareste Dr. Oz in fiecare seara de luni pana vineri la 22:00.
Institutul de medicina din America a facut un studiu, iar in urma raportului, durerea cronica este considerata o boala, nu doar un accesoriu al unei entorse, al unei caderi sau al unui accident. Nu putem masura durerea deocamdata. Medicii nu v-ar intreba, pe o scara de la 1 la 10, cat de indragostiti sunteti. Si durerea este o experienta subiectiva.