Ai ochii rosii? Iata ce probleme de sanatate ai putea avea!
Publicat pe 12.04.2019 la 18:12 Actualizat pe 12.04.2019 la 18:15
Trebuie sa stii ca exista intotdeauna un motiv pentru care ochii iti transmit semnale. Ei aduna informatiile din jurul tau si le transmit creierului pentru procesare.
Exista afectiuni minore ale ochilor care pot afecta pe oricine, cum ar fi vederea in ceata sau ochii uscati. Uneori poate fi vorba de o mica oboseala, alteori apar semne care pot indica probleme mult mai profunde de sanatate. Acest organ extrem de important poate trada atat afectiuni oculare, cat si boli sistemice sau cardiovasculare. Familiarizarea cu anumite simptome te ajuta sa recunosti semnalele transmise prin intermediul ochilor pentru a impiedica dezvoltarea unor probleme majore. In structura ochiului se gaseste un invelis transparent alimentat de numeroase vase de sange, numit conjunctiva. In momentul in care unul dintre aceste vase se sparge, sangele poate inunda partea alba a globului ocular, determinand inrosirea ochilor. Chiar daca nu dezvaluie cauze evidente, ochii rosii pot ascunde o multime de afectiuni. Iata care sunt cele mai intalnite cauze:
Conjunctivita
Conjunctivita reprezinta o inflamatie a conjunctivei – stratul subtire ce acopera sclera si interiorul pleoapelor. Aceasta este cea mai comuna cauza a inrosirii ochilor si provoaca disconfort. Se manifesta prin senzatie de mancarime, de arsura, iritatie sau gene lipicioase din cauza secretiilor formate peste noapte, tulburari de vedere sau sensibilitate la lumina. Dilatarea si umflarea vaselor de sange conjunctivale conduce la inrosirea ochilor, insa in cele mai multe dintre cazuri inflamatia se trateaza foarte simplu si rapid. Conjunctivita poate fi provocata de o infectie bacteriana sau virala, poate fi rezultatul unei reactii alergice ori a unui canal lacrimal incomplet deschis.
Keratita
Corneea este membrana transparenta ce acopera ochiul in partea sa anterioara, cu rol fundamental in refractia oculara. Inflamarea acesteia poarta denumirea de keratita. In mod normal, prin clipire, acest segment se umezeste si isi pastreaza functiile. In cazul in care o persoana petrece mult timp in fata televizorului sau a calculatorului cu privirea fixata, din cauza scaderii secretiilor lacrimale, corneea se inflameaza si se inroseste. Senzatia unui corp strain in ochi, durere, scaderea acuitatii vizuale, lacrimarea excesiva, fotofobia si inrosirea ochilor sunt principalele semne ale keratitei. Pe langa petrecerea timpului in fata ecranelor digitale, aceasta afectiune poate fi dobandita si prin expunerea fara protectie la zapada sau soare, poluare, vant, praf, fum de tigara, virusi, bacterii sau printr-o igiena incorecta. In lipsa unui tratament, keratita poate afecta corneea ambilor ochi, patrunzand in grosimea intregii membrane, fapt pe conduce la aparitia unor abcese sau ulcere corneene.
Glaucom
Ochii rosii sunt un bun indicator ce pot semnala si atacul de glaucom. Aceasta reprezinta o afectiune cronica ce provoaca leziuni nervului optic care transporta informatii de la ochi la creier. Glaucomul este asociat cu inrosirea ochilor, cresterea presiunii intraoculare, sensibilitate la lumina, lacrimare sau stari de greata. Netratata si necontrolata, afectiunea conduce la ingustarea campului vizual si pierderea progresiva a vederii. Glaucomul reprezinta cea de-a doua cauza de orbire la nivel mondial, dupa cataracta. Exista o serie de factori care pot provoca aparitia acestei boli, precum antecedentele familiale, miopia severa, imbatranirea, hipertensiunea arteriala, diabetul sau bolile cardiovasculare. Glaucomul poate afecta orice persoana indiferent de varsta si poate provoca pierderea cu pana la 40% a vederii, deoarece simptomele apar destul de tarziu.
Ochii tai sunt activi din clipa in care te trezesti si pana cand ii inchizi pentru a dormi. De cele mai multe ori, acestia nu primesc nici o pauza pe parcursul zilei. Trebuie sa stii ca exista intotdeauna un motiv pentru care ochii iti transmit semnale. Ei aduna informatiile din jurul tau si le transmit creierului pentru procesare. Functia lor este uimitoare si de aceea au nevoie de protectie permanenta. Cele mai bune picaturi oftalmice au rolul de a hidrata ochii, evitand astfel aparitia diferitelor afectiuni. Pe langa acestea, si vizita anuala la oftalmolog sau ori de cate ori observi ceva neobisnuit te ajuta sa iti pastrezi sanatatea oculara.