Alunițele: detalii fermecătoare, dar nu lipsite de riscuri

Publicat pe 16.02.2018 la 09:09 Actualizat pe 16.02.2018 la 09:13

Alunițele au un farmec aparte, însă prezența lor aduce cu sine anumite riscuri. Află ce trebuie să faci dacă te numeri printre posesoare.

Despre alunițe, micile semne pigmentare, există nenumărate povești, superstiții și credințe. Interpretarea celor situate pe chip s-a transformat de-a lungul timpului într-o adevărată știință, denumită moleosofie. Aceasta își are originea în China, iar conform tradițiilor străvechi, în funcție de situarea lor, alunițele prevestesc noroc, fericire, bunăstare sau anumite dificultăți pe parcursul vieții.

În engleză sunt denumite beauty marks, care în traducere înseamnă semne ale frumuseții. Nu putem să nu fim de acord, mai ales dacă ne gândim la câteva dintre celebrele posesoare, precum Marilyn Monroe sau Cindy Crawford. Dacă te numeri printre cei care au semne pigmentare, dincolo de frumusețea lor unică și norocul pe care ar putea să ți-l aducă, trebuie să știi că prezența lor pe piele poate implica anumite riscuri pentru sănătate. Din acest motiv este important să afli toate detaliile despre fermecătoarele alunițe.

Tipuri de alunițe

De la mici puncte, până la excrescențe pe piele, situate în diferite locuri și având diferite culori, alunițele pot fi de mai multe tipuri. În funcție de momentul apariției și locul în care sunt situate, alunițele se împart în congenitale și dobândite. Primele sunt semne din naștere, spre deosebire de celelalte, care pot apărea în diferite momente ale vieții.

Apoi, în funcție de forma pe care o au, ele pot fi regulate sau atipice. Dacă primele nu ridică semne de întrebare, cele atipice au forme neregulate și trebuie să le acorzi mai multă atenție. Acestea au de obicei conturul neregulat, culori diferite și sunt puțin mai mari.
Când sunt situate la suprafața pielii se numesc dermice, cele juncționale apar între derm și epiderm, iar cele situate la nivelul dermului sunt dermice sau intradermice. Acestea din urmă sunt de culoare pielii.

Cauzele apariției

Se pare că oamenii cu pielea mai deschisă la culoare au în general mai multe alunițe, însă acestea sunt prezente la majoritatea adulților. Ele apar de obicei în prima parte a copilăriei și în adolescență, însă nu este neobișnuită apariția lor în orice perioadă a vieții. Totodată, alunițele pot apărea în aproape orice zonă a corpului. Există cazuri în care sunt prezente pe scalp, la subraț și chiar sub unghii.

Acestea se formează practic ca urmare al unui proces natural ce are loc la nivelul pielii. Melanina este un pigment care oferă în mod natural culoare pielii, părului și ochilor. Celulele care produc melanină se numesc melanocite. În momentul expunerii la soare ele produc mai mult pigment, care de obicei se răspândește uniform la suprafața pielii. Dar există excepții de la această regulă, iar uneori melanocitele cresc grupate, formând alunițele.

Recomandări

Soarele este așadar principala cauză a apariției alunițelor. Dacă te numeri printre persoanele care au mai multe alunițe pe piele, este important să stai deoparte de razele sale. Evită expunerea prelungită și folosește cremă cu factor de protecție. Ultravioletele pot contribui la creșterea și la modificarea formei pe care o au, crescând substanțial riscul cancerului de piele. O formă rară dar foarte agresivă a bolii este malanomul, care este esențial să fie diagnosticat cât mai repede pentru a crește șansele de vindecare. Dacă vrei să te asiguri că ai grijă de alunițele tale în mod corespunzător, urmează câteva recomandări simple:

- Monitorizează forma și culoarea alunițelor cu regularitate. În cazul în care observi modificări, fă-ți cât mai curând o programare la dermatolog.

- Nu sta niciodată la soare în intervalul orar 10-16. Indiferent de factorul de protecție al cremei, razele soarelui sunt foarte puternice și te expui inutil unor riscuri crescute.

- Nu te duce la solar. Este o metodă foarte nesănătoasă de a te bronza, care expune pielea la raze ultraviolete periculoase.

- Aplică o cremă cu factor de protecție de fiecare dată când ieși din casă, în special pe zonele descoperite.

- Alege haine naturale, comode și ușoare, care să te protejeze de soare. Preferă articolele cu mâneci lungi, iar în timpul verii poartă o pălărie cu boruri largi.

Alunițele au un farmec aparte și sunt fără îndoială seducătoare. Te poți considera norocoasă dacă ești posesoarea unora, însă nu uita să le acorzi întreaga ta atenție. Riscurile legate de sănătate nu trebuie sub nicio formă omise.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Alunițele: detalii fermecătoare, dar nu lipsite de riscuri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
a1.ro
Cea mai puternică rugăciune pentru Sfântul Gheorghe. Spune-o neapărat dacă treci prin momente dificile
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x