Aportul zilnic de vitamine si minerale: ce trebuie sa stii

Publicat pe 24.03.2020 la 18:02 Actualizat pe 24.03.2020 la 18:31

Vitaminele si mineralele sunt substante nutritive care exercita roluri importante in organism. Acestea sunt necesare in cantitati mici, de ordinul microgramelor sau miligramelor.

Un aport deficitar de vitamine si minerale poate cauza probleme grave de sanatate, de aceea alimentatia echilibrata este foarte importanta. Iata ce trebuie sa stii despre vitamine si minerale.

Clasificarea si rolurile vitaminelor

Vitaminele se impart in doua mari grupe:


Fiecare vitamina are rolul propriu in organism. In general, acestea sunt implicate in procesul de digestie si absorbtie. Spre exemplu, vitamina C creste absorbtia fierului, vitamina D creste absorbtia calciului, iar vitaminele din complexul B au rol de coenzime. Acestea sunt implicate in descompunerea macronutrientilor (proteine, glucide, lipide) din alimente, pentru eliberarea de energie, dar si in formarea de hormoni si colesterol.

Asadar, nu este indeajuns sa ne asiguram necesarul de proteine, glucide si lipide, pentru ca avem nevoie si de vitamine pentru absorbtia acestora.

Iata cateva dintre rolurile vitaminelor:

Rolurile mineralelor

Mineralele sunt si ele esentiale pentru functionarea normala a organismului. Exemple de minerale sunt: fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu, fluor, iod, cupru, mangan.

Asemeni vitaminelor, fiecare substanta minerala are rolul propriu. Cateva roluri ale acestora sunt:

Surse de vitamine si minerale

Vitaminele si mineralele se gasesc in general in toate alimentele. Cea mai mare parte dintre acestea sunt prezente in alimentele de origine vegetala (fructe si legume), cat mai colorate si crude. De aceea, pentru a ne asigura toti micronutrientii, este important sa consumam o varietate de astfel de alimente.


Majoriatea vitaminelor si mineralelor sunt sensibile la prepararea termica, in special vitamina C. In ceea ce priveste vitamina A insa, biodisponibilitatea ei creste dupa prepararea termica. In cazul unor carente, poti utiliza un complex de vitamine si minerale, la recomandarea medicului.

Asadar, vitaminele si mineralele exercita roluri importante in organism si le putem asigura printr-o alimentatie variata, bogata in fructe, legume si cereale integrale.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Aportul zilnic de vitamine si minerale: ce trebuie sa stii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: „M-am hotărât!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x