Ascultă Vivaldi dacă vrei să înveți repede o limbă străină
Publicat pe 08.07.2014 la 13:08 Actualizat pe 08.07.2014 la 14:28
"(...) cum ştiţi ce „vă face” muzica? Sunteţi melancolici, agitaţi sau îngreţoşaţi? Sunteţi fericiţi, relaxaţi sau entuziasmaţi? Identificarea acestui sentiment, oricât de discret, este un indiciu. Dacă muzica produce un sentiment neobişnuit, atunci ea creează deşeuri acide în organism."
Sunteţi melancolici, agitaţi sau îngreţoşaţi? Sunteţi fericiţi, relaxaţi sau entuziasmaţi? Vă vine să credeți sau nu, s-ar putea ca aceste emoții și sentimente să fie create chiar de muzica pe care o asculți!
Theodore Baroody, cercetător și doctor în naturopatie, dezvăluie în cartea „Formula sănătății perfecte – dieta alcalină” efectele muzicii asupra organismului. Mai precis, unele piese sunt atât de acide încât duc la acumularea toxinelor în corp și a deșeurilor formate.
Calm vs Agitație. Muzică bună vs. muzică nefastă pentru organism
Când ești obosită, piesele muzicale lente și cu nuanțe meditative, precum sonatele pentru pian (Haydn sau Mozart), concertele pentru pian și orchestră ale lui Beethoven sau nocturnele lui Debussy te relaxează.
Ascultarea pieselor muzicale aparținând renumiților compozitori Bach, Vivaldi, Brahms și Beethoven are efecte benefice asupra unor procese psihice precum gândirea spațială, rezolvarea de probleme, atenția și memoria.
De asemenea, lucrările lui Mozart și muzica barocă (cu tempo de 60 de bătăi pe minut) determină o creștere semnificativă a învățării și a capacității de memorare.
Sarcina și muzica
Încă din perioada intrauterină, fătul percepe și răspunde emoțional la vibrațiile melodiilor pe care le ascultă mămica.
Studiile arată că bebelușul începe să fie receptiv la muzică începând cu luna a V-a de dezvoltare. S-ar putea să fie nevoie de o mai mare atenție la piesele alese și de un grad mai crescut de selecție!
Gusturile și preferințele muzicale se formează încă din viața intrauterină, așadar părinții trebuie să realizeze rolul important pe care îl joacă alegerile lor. În fond, ceea ce suntem și devenim ca adulți, inclusiv prin genurile de muzică ascultate, este în mare parte ceea ce transmitem ca moștenire genetică, înclinații și preferințe.
Material AIM Group, grupul de cercetare pentru terapii alternative