Avertismentul specialiștilor: legumele congelate sunt MAI BUNE decât cele proaspete
Publicat pe 30.12.2016 la 13:34 Actualizat pe 30.12.2016 la 13:42
O concluzie uimitoare, nu?
Ne-am obișnuit să luăm legume proaspete de la piață, sau de la hipermarket, pe premisa că sunt mai bune și mai sănătoase decât cele congelate. Însă, specialiștii vin cu un avertisment: legumele congelate sunt mai sănătoase decât cele proaspete, luate din hipermarketuri. Cum așa? Explicațiile lor par destul de plauzibile.
Legumele proaspete, de fapt, nu sunt atât de sănătoase pe cât am crede. Despre cele de la hipermarket sau din piață este vorba. Căci, în cazul celor pe care le culegem personal din grădină nici nu se pune problema. E clar că acestea sunt cele mai bune. Dar, spun specialiștii, citați de Daily Mail, legumele din magazine sunt culese cu multe zile înainte şi până ajung pe mesele noastre, ele deja și-au pierdut din valoarea nutritivă.
Medicul nutriționist Sarah Schenker a declarat: ”Valoarea nutritivă a fructelor și legumelor scade din momentul în care au fost culese. Asta înseamnă că, până ajung ele în farfuriile noastre, deja nu mai beneficiem de întreaga lor capacitate nutrițională”.
Pot trece și două săptămâni de la data culegerii lor și până la cea în care ajung în magazine. În plus, pentru legumele care sunt importate, producătorii le tratează cu diverse substanțe pentru a nu se altera în timpul transportului. De exemplu, de la culegere și până ajung în magazine fasolea verde îşi pierde până la 45% din nutrienţi, broccoli şi conopida pierd 25%, iar morcovii sunt cu 10% mai puţin hrănitori.
În schimb, legumele care sunt congelate imediat după culegere, chiar dacă au mai mult de 16 zile de la congelare, nu îşi pierd nutrienţii în aceeaşi măsură ca legumele și fructele așa zis proaspete. Mazărea congelată conţine cu 30% mai multă vitamina C decât cea proaspătă, iar fasolea verde conţine cu 45% mai multă vitamină.