Bai terapeutice cu castane salbatice
Publicat pe 08.10.2010 la 15:18 Actualizat pe 08.10.2010 la 16:06
Fie ca sunt folosite sub forma de ulei, decoct, cataplasme, castanele salbatice au o serie de proprietati terapeutice de care putem beneficia din plin.
Aceste proprietati ne sunt dezvaluite de Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
CONTRA DURERILOR DE PICIOARE
Uleiul de castan salbatic se poate prepara cu usurinta in casa. Se umple un recipient de sticla cu castanele salbatice, peste care se adauga ulei sau alcool si se lasa la macerat doua saptamani.
Doctor Cristina Balanescu recomanda acest preparat pentru uz extern contra durerilor de picioare, in osteoporoza. Atentie! Masajul zonelor dureroase se face de maximum doua ori pe zi. "Printr-o utilizare mai desa decat cea recomandata exista riscul sa se irite pielea", precizeaza doctorul Cristina Balanescu.
CONTRA VARICELOR
Eficiente sunt si baile cu decoct. Se zdrobesc castanele. La un litru de apa se pun zece castane. Se fierb 10 minute. Se fac bai pentru hemoroizi, dar si pe picioare, contra varicelor.
PROPRIETATI:
- bun in afectiunile circulatorii;
- eficient in boala varicoasa;
- trateaza hemoroizii;
- imbunatateste circulatia sangelui in vene.
PENTRU CAPILARE PUTERNICE
Preparatele din seminte de castan salbatic constituie un remediu eficient pentru cresterea tonusului capilarelor fragile. Asta pentru ca semintele de castan salbatic contin amidon, saponozide triterpenice, grasimi albumine, tanin, afrodescina, flavonoide, vitamine din grupul B, C si K, iar scoarta contine celuloza, rezine, substante minerale.
CATAPLASME PENTRU REUMATISM
Castanele salbatice sunt un bun remediu contra durerilor reumatice provocate de frig, dar si contra degeraturilor. Acest efect benefic se datoreaza escinei, care intareste peretii vaselor capilare fragile, reducand inflamatiile si marind rezistenta la presiune a vaselor de sange. In acest sens, se aplica pe zonele dureroase cataplasme. Acestea se prepara prin amestecul de faina de castane salbatice cu faina de grau (in proportii egale), se adauga otet si se omogenizeaza. Cataplasmele se tin 20 de minute.
IN COSMETICA
Decoctul obtinut din cinci-sase castane salbatice cojite si fierte 15 minute se aplica sub forma de comprese, la temperatura camerei, de doua ori pe zi pentru vindecarea cuperozei. Un alt remediu cosmetic este masca din castane salbatice, curatate de coaja, date prin razatoare fina, care se amesteca cu miere de albine in proportii egale. Se aplica 10 minute pe tenurile foarte grase. Indicat este ca aceasta masca sa fie indepartata cu infuzie de nalba.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: live.psu.edu