Bunatatea - "medicament" excelent pentru sistemul imunitar

Publicat pe 06.05.2011 la 14:54

Multe dintre medicamentele antidepresive stimuleaza chimic productia de serotonina, o substanta pe care o fabrica organismul in mod natural si care ne creeaza o stare de bine. Iata ca exista si cercetari care arata ca "un simplu act de bunatate fata de o alta persoana imbunatateste functionarea sistemului imunitar si stimuleaza productia de serotonina, atat la primitorul actului, cat si la cel care il infaptuieste".

Si mai uimitor este ca si cei care observa actul de bunatate se bucura de aceleasi rezultate benefice. "Bunatatea oferita, primita sau observata are un impact benefic asupra sanatatii fizice si a sentimentelor tuturor celor implicati", spune Wayne W. Dyer in cartea "Puterea Intentiei".

Asadar, avem un antidepresiv natural, care nu produce reactii secundare si nici adverse. Un antidepresiv aflat la indemana oricarui om, fie ca este diagnosticat cu depresie, fie ca trece printr-o stare temporara mai nefericita sau are o pierdere de viata majora. Pierderile din viata noastra creaza reactii psihologice si schimbari in neurotransmisiile cerebrale, ceea ce duce la o depresie a sistemului imunitar si la o descrestere a nivelului de serotonina in creier, asa cum spune psihiatrul David Hawkins. Faptul ca "actul de bunatate" stimuleaza imunitatea, dar - mai ales - genereaza o crestere a secretiei de serotonina, poate fi o informatie pretioasa pentru noi toti.


Depresia va fi a doua cauza de boala in anii urmatori. Si asta nu doar in Romania, ci in lumea intreaga. Pare un diagnostic trist pentru lumea viitorului, in conditiile in care ne dorim cu totii mai multa fericire. Cercetatorii n-au pus in directa relatie depresia cu lipsa bunatatii, cat mai degraba cu stresul, cu pierderea, cu factorii stresanti de viata sau, in anumite situatii, cu genele. Ceea ce pare a se contura cert si frumos este tocmai acest rol de medicament al bunatatii.


Daca bunatatea ne invie puterea de viata, atunci ar fi indeajuns sa practicam bunatatea ori de catre ori avem ocazia si, prin asta, ne transformam pe noi insine, ca si pe cei din jur. Se poate intampla asa pentru ca puterea vietii este - cum spune Wayne Dyer - o putere binevoitoare, iar bunatatea si bunavointa sunt intentiile firesti, naturale ale creatiei. Probabil ca noi avem in creier tot soiul de mecanisme - unele inca necunoscute - intre care si acesta, care ne face puternici si fericiti cand suntem si buni.

Avem in bunatate un antidepresiv minunat, pe care-l putem administra in orice moment nefericit. Putem fi buni gatind cu drag unui om. Putem fi buni doar zambindu-i cuiva cu sinceritate. Putem fi buni, insa, si alegand sa gandim binele celor din jurul nostru. Astfel de ganduri hranesc puterea binevoitoare a vietii si, prin aceasta, viata ne hraneste pe noi.

Citeste si Jurnalul.ro!
foto: frederickfoodgarden.com

În articolul

Bunatatea - "medicament" excelent pentru sistemul imunitar

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x