Carnea procesata, de vina pentru 1 din 30 de decese
Publicat pe 07.03.2013 la 14:27 Actualizat pe 07.03.2013 la 15:08
Mesele care contin prea multa carne procesata cum ar fi: sunca ieftina, slanina si carnatii te pot ucide.
Un nou studiu a analizat dietele si istoricul medical a peste jumatate de milion de barbati si femei care au murit din cauza cancerului si a bolilor de inima.
Carnea procesata este de vina pentru 1 din 30 de decese.
Studiul a scos la iveala ca limita este de 20 de grame de carne procesata pe zi, adica o felie de bacon ieftin.
Carnea procesata, in combinatie cu resturile diverselor parti ale animalelor ce nu pot fi vandute cum ar fi articulatiile si pielea, contin cantitati mari de grasime, inclusiv colesterol.
Barbatii si femeile ce consuma cantitati mari de carne procesata au un risc crescut de moarte prematura, in mod particular din cauza bolilor cardiovasculare si a cancerului.
26,344 de oameni au murit in timpul studiului, 44% consumand cantitati mari de carne procesata.
Echivalentul a 50 de grame de carne procesata pe zi – echivalentul unui carnat sau a trei felii de bacon creste riscul de cancer cu o cincime.
„Vine primavara si multi dintre noi vor incepe sa faca gratare. Carnea procesata cum ar fi carnatii si burgerii cresc riscul mortilor premature. Studiul a scos la iveala ca oamenii care manaca multa carne procesata fac si alte alegeri nesanatoase: mananca putine fructe si legume si fumeaza” spune Tracy Parker – dietician la British Heart Foundation.
Cheia sanatatii este o dieta echilibrata. Nu trebuie sa ne ingrijoram atunci cand mancam un sandwich cu bacon. Nu ne va ucide. Insa patru sandwich-uri pe zi, in fiecare zi, ne vor veni de hac.
Consumul de carne alba nu a fost legat de rata mortalitatii. Si carnea rosie poate face pate din dieta, insa nu in cantitati mari.