Cât de mult atacă fumatul dinții și gingiile? Află TOT de la medicul specialist!

Publicat pe 18.05.2017 la 11:34 Actualizat pe 18.05.2017 la 14:20

Ce efecte are fumatul asupra dintilor.

Fumatul este dăunător nu doar sănătății în general, dar și frumuseții dinților. Nicotina se depune pe smalțul dinților, îi îngălbenește, gingiile sunt afectate în mod direct și se poate ajunge rapid la parodontită.

Medicul stomatolog Oana Florea, cu vastă experiență în Germania și România, ne explică în ce mod ne afectează fumatul estetica și sănătatea dinților și a cavității bucale.

Nicotina se depune pe suprafața dinților, colorându-i în galben, chiar brun. Aceste depozite pot fi îndepărtate la igienizarea profesională, dar ele se vor depune rapid la loc.

Colorațiile sunt, totuși, doar un detaliu cosmetic, fumatul producând mult mai mult rău și având un efect distrugător asupra cavității orale.

Fumatul favorizează inflamația aparatului de susținere al dinților (parodontită). De obicei ajungem să o tratăm foarte târziu deoarce sângerarea nu apare din prima etapă și nu ne dăm seama că suferim de așa ceva.

La fumători, vasele sunt îngustate și fluxul sangvin diminuat. Fumătorii prezintă mult mai des mobilitate dentară cauzată de inflamația parodonțiului, în comparație cu nefumătorii. De asemenea, apare foarte des inflamația în jurul implanturilor dentare și riscăm să îi pierdem dacă nu intervenim la timp.

Caria apare mai frecvent la fumători. S-a observat și că, după diverse intervenții chirurgicale orale, la fumători vindecarea este mai greoaie, cu mai mari riscuri de suprainfecții.

Nu în ultimul rând, cel mai de temut risc este cel al cancerului oral, sau oro-larigian, care, la fumători, prezintă un nivel foarte crescut”, declară medicul stomatolog Oana Florea.

Specialistul adaugă faptul că paradontopatia apare, mai nou, și în cazul tinerilor, nu doar la adulți sau la cei de vârsta a treia.

“Există o formă foarte agresivă a parodontopatiei, ce apare la tineri - parodontopatia juvenilă. Aceasta are o cauză genetică și este puternic distructivă.

Totuși, cauza locală este placa bacteriană (care conține peste 300 de specii de bacterii). Aceasta, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei și evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui.

Tratamentul este complex. Pornește de la detartraj supragingival, chiuretaje în câmp închis cu asociere de antibioterapie locală și generală, până la proceduri chirurgicale complexe precum gingivectomia, gingivoplastia, chiuretaje în câmp deschis.

Eventual, în situații foarte avansate, se apelează la grefa osoasă sau la regenerarea tisulară ghidată. În anumite situații iremediabile se practică extracția. La final, gingia trebuie să fie roz și fermă. Dacă nu avem o igienă locală riguroasă, boala recidivează. Tratamentul medicamentos combină administrarea locală de geluri antibiotice sau antiseptice cu combinații de antibiotice sistemice.

Se mai poate lua în calcul, ca tratament, imobilizarea dinților prin mijloace de contenție temporare sau definitive și echilibrarea ocluziei. În final, se poate face o bioterapie pentru pentru imunostimularea locală, cu produse de origine animală sau vegetală.

Corect tratată, evoluția este spre vindecare în circa 3 săptămâni. Pentru acest lucru este necesară o igienă corectă (cu periuță dentară, ață dentară și apă de gură), esențială pentru împiedicarea apariției unei recidive sau a unor complicații”, explică specialistul.

În articolul

Cât de mult atacă fumatul dinții și gingiile? Află TOT de la medicul specialist!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: „M-am hotărât!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x