Cat de necesare si eficiente sunt, de fapt, mamografiile?

Publicat pe 10.05.2013 la 12:48 Actualizat pe 10.05.2013 la 14:10

Mamografiile salveaza vieti sau iradiaza femeile fara folos? Pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase sau au doar un efect placebo asupra pacientelor infricosate? Peggy Orenstein, autoare si supravietuitoare a cancerului de san, reflecta asupra acestor lucruri intr-un articol controversat, “Our Feel-Good War on Breast Cancer”, publicat in revista New York Times.

Sfanta mamografie nu reprezinta decat un pas minor, crede aceasta, in batalia impotriva cancerului. Parerile ei sunt bazate pe un studiu care se intinde pe durata a treizeci de ani, din care a reiesit ca mamografiile reduc incredibil de putin numarul cazurilor de cancer la metastaza si cel mai adesea, conduc la o diagnosticare grabita si gresita si tratament agresiv inutil.

Desi s-a putut observa un declin in numarul femeilor diagnosticate cu cancer de san din 1990, acesta s-a datorat mai mult tratamentelor, decat mamografiilor in sine. Un studiu realizat in trei tari europene a aratat ca desi mamografiile au fost introduse intr-una din tari cu 10-15 ani inainte sa apara in alta, rata mortalitatii a fost aproape identica, indicand ca mamografiile nu au salvat multe femei de la moarte.

Potrivit unui sondaj realizat pe un esantion de 600.000 femei in lume, la fiecare 2000 de femei care isi faceau mamografii anual, doar una isi prelungea viata semnificativ, in timp ce zece femei sanatoase primeau diagnosticuri gresite si tratamente agresive de care nu aveau nevoie. Chimioterapiile sunt o solutie evitata de medici, tocmai pentru ca au efecte daunatoare asupra organelor sanatoase.

Potrivit lui Todd Tuttle, seful diviziei de oncologie si chirurgie la Universitatea din Minesotta si unul dintre specialistii care au scris pe marginea acestui subiect, s-a vazut o crestere cu 188% intre 1998 si 2005 a femeilor care optau pentru dubla mastectomie ca sa scape de posibilitatea cancerului de san, dupa ce erau diagnosticate cu cancer in stadiul zero (carcinom ductal in situ, neinvaziv). Femeile sunt atat de terifiate de orice lucru descoperit in urma unei mamografii incat cer si li se fac operatii drastice fara sa fie cu adevarat nevoie de ele in acel moment.

Orenstein crede ca palparea sanilor acasa, in eventualitatea gasirii unor tumori, este ineficienta: "Nu exista niciun motiv pentru care cineva - mai ales fetele tinere - sa isi palpeze lunar sanii. Cu o decada in urma, un studiu realizat pe o durata de 12 ani, la care au participat 266.000 chinezoaice - publicat in The Journal of the National Cancer Institute- a descoperit ca nu exista diferente intre numarul de persoane diagnosticate cu cancer intr-un anumit stadiu care s-au examinat lunar si cele care nu au facut asta in ceea ce priveste rata mortalitatii".

In final, Orenstein incearca sa linisteasca femeile adaugand ca o femeie de 20 de ani are 0.06% sanse de a dezvolta cancer de san in urmatoarea decada, cam aceleasi sanse ca un barbat de 70 ani sa aibe aceasta boala.

foto: medclient.com

În articolul

Cat de necesare si eficiente sunt, de fapt, mamografiile?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 aprilie 2025. Taurii au parte de o perioadă interesantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
HelloTaste.ro
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Catine
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
useit.ro
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
as.ro
La 88 de ani, Emeric Ienei a fost inclus pe lista indemnizaţiilor de merit. Câţi bani primeşte de la statul român
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
HelloTaste
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
close
x