Cât de vizibile sunt carențele de vitamine și minerale? Află cum le poți depista din timp

Publicat pe 08.05.2018 la 08:56 Actualizat pe 08.05.2018 la 08:59

Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite deficiențe de vitamine și minerale și cum arată primele semne ale acestora.

Lipsa anumitor vitamine și minerale din organism poate genera o serie de probleme de sănătate, de la slăbirea și funcționarea tot mai deficitară a sistemului imunitar la apariția unor afecțiuni grave ale sistemului digestiv, osos, circulator sau nervos.

Carențele pot fi cauzate de o alimentație nesănătoasă și insuficient nutritivă, dar și de incapacitatea organismului de a fixa anumite substanțe. De aceea, atunci când schimbarea regimului alimentar și a stilului de viață nu dă rezultate, numeroși medici recomandă administrarea unor suplimente nutritive pentru soluționarea carențelor și pentru funcționarea optimă a organismului.

Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite deficiențe de vitamine și minerale și cum arată primele semne ale acestora:

Deficitul de vitamina A

Vitamina A sau retinolul poate influența sănătatea pielii, a oaselor și a ochilor. Cu toate astea, primele semne ale unei carențe se manifestă la nivelul pielii, care devine uscată. Explicația este că celulele dermei nu se regenerează în absența vitaminei A, iar procesul de vindecare a pielii în acest context este și el mai anevoios. Buzele crăpate pot fi, de asemenea, un semn al acestei carențe.

Deficitul de vitamina B8

Biotina sau vitamina B8 este implicată în metabolizarea corectă a grăsimilor și aminoacizilor prezenți în păr și piele. De aceea, lipsa acestei vitamine se va manifesta prin uscarea pielii și apariția mătreții.

Deficitul de vitamina C

Vitamina C ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor. De asemenea, este responsabilă pentru stimularea producției naturale de colagen. În lipsa ei, pielea dă semne de îmbătrânire prematură, iar durerile de articulații sunt un alt semn al unui deficit.

Deficitul de vitamina B9

Atunci când nu se găsesc în cantități optime în organism, acidul folic sau vitamina B9 pot instala simptome de oboseală, amețeli, pierdere a apetitului sau anemie.

Deficitul de magneziu

Pentru că magneziul este esențial pentru vedere, o carență poate provoca simptome precum încețoșarea privirii, oboseala și usturimile ochilor, fotosensibilitatea sau spasmele oculare. Durerile în capul pieptului și spasmele musculare pot fi, la rândul lor, semne ale unei carențe de magneziu.

Deficitul de fier

Lipsa fierului în organism se manifestă inițial prin stări de amețeală și oboseală intensă. Aceasta poate degenera însă în anemii serioase, așadar este foarte important să fie depistată la timp și ținută sub control.

Deficitul de calciu

Durerile oaselor și pierderile de mobilitate pot indica o carență de calciu în organism. Amețelile sunt un alt semn al acestui deficit, la fel și unghiile subțiri și casante.

Deficitul de vitamina D

Pentru că în absența vitaminei D calciul nu se fixează în organism, este foarte posibil să suferi de o dublă carență atunci când experimentezi dureri ale oaselor. În cazul copiilor, deficiența de vitamina D poate afecta creșterea și dezvoltarea sistemului osos. De asemenea, vitamina D este responsabilă și pentru sănătatea părului; acesta devine fragil atunci când apare o carență.

Deficitul de vitamina B12

Vitaminele din complexul B au un rol foarte important pentru sănătatea sistemului nervos. De aceea, semne care indică o funcționare precară a acestuia, cum sunt oboseala sau lipsa de concentrare pot indica lipsa vitaminei B12 și a altor vitamine din același complex. De asemenea, amorțelile sunt un simptom comun al acestei deficiențe.

Sursă foto: Shutterstock

În articolul

Cât de vizibile sunt carențele de vitamine și minerale? Află cum le poți depista din timp

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x