Ce alimente trebuie sa eviti pe timp de canicula

Publicat pe 29.07.2010 la 16:28

Toata lumea ne spune ce sa mancam, dar mai putin ce sa nu mancam. Pentru ca este vara, iar canicula ne „onoreaza” cu grade peste masura, ar fi bine sa nu consumam anumite alimente.

Temperaturile ridicate din timpul verii ne imprima un comportament alimentar specific: consumam mai multa apa, sucuri, fructe si salate. Organismul are nevoie de o hidratare intensa pentru a fi activ. Insa, in afara de aceste schimbari firesti legate de caldura si de nevoia de hidratare, multi dintre noi isi construiesc meniul zilnic fara prea mari diferente fata de zilele de iarna, toamna sau primavara. Unora nu le lipsesc nici vara de pe masa tocanitele cu multa grasime si sare, carnea de porc sau salatele cu maioneze.

Fara grasimi

Daca iarna putem manca friptura de porc, vara nu se mai aplica aceeasi regula. Grasimile pot duce la stari de lesin in zilele calduroase. In aceasta categorie intra si preparatele din carne grasa (ca de exemplu sarmalele, varza cu costita afumata), pizza sau mancarea de tip fast-food (in special hamburgerii).



Fara prajeli



Preparatele obtinute prin prajire nu sunt sanatoase nicicand pe parcursul anului, dar cu atat mai putin vara. Prajelile sunt foarte grele pentru stomac si ficat, iar toxinele care rezulta din procesul de prajire sunt mult mai greu de eliminat de catre un organism obosit de efortul acomodarii la caldura.



Fara maioneze si sosuri grele


Va plac preparatele cu maioneza sau salatele cu sosuri? Vara este obligatoriu sa luati o pauza. Maioneza are o compozitie greu digerabila si in plus este usor perisabila. Caldura faciliteaza degradarea sa rapida, de aceea in niciun caz nu o luati la picnicuri sau la alt gen de iesiri in aer liber fiindca riscati o toxiinfectie alimentara. Aceeasi regula se aplica si la sosurile mai sofisticate.


Fara deserturi grele



Stiu ca dulciurile sunt adorate de toata lumea. Ramanem vesnic copii cand e vorba de savarine, amandine sau tort cu ciocolata. Atentie insa, vara, aceste dulciuri sunt mai indigeste pentru organism. Daca totusi aveti o pofta nestavilita de dulce, mare atentie de unde cumparati prajiturile cu crema. Nu le luati din locuri care nu va dau siguranta ca respecta normele de igiena sanitara. Frisca si cremele sunt usor perisabile, iar consumul lor duce la toxiinfectii alimentare grave.



Fara alcool


Vara, nu va stingeti setea cu bauturi alcoolice. Cele mai periculoase sunt bauturile fine, de tip whisky sau votca. Nici vinul si nici berea nu trebuie consumate pe canicula, deoarece consumul lor favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Citeste si Revista Felicia

sursa foto: photobucket.com

În articolul

Ce alimente trebuie sa eviti pe timp de canicula

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x