Ce efecte poate avea lipsa de somn

Publicat pe 23.09.2019 la 10:12 Actualizat pe 23.09.2019 la 10:15

Indiferent de vârstă, ocupație, stare de sănătate, somnul este o componentă esențială a vieții și nu trebuie sub nicio formă neglijat. Un somn insuficient sau de calitate proastă poate avea consecințe din cele mai serioase asupra sănătății. Iată câteva dintre ele.

Ești tânăr, student sau proaspăt absolvent de facultate, ai prieteni, viață socială și în niciun caz nu ai timp de dormit. Sau ești adult responsabil cu multe îndatoriri, un job solicitant și copii mici. Sau, pur și simplu, ești genul „pasăre de noapte” care funcționează mult mai bine la ore mici din noapte și profită din plin de asta. Oricare ar fi scenariul în care viața ta se desfășoară, somnul insuficient este numitorul comun și una dintre problemele ale căror efecte nu le realizezi pe deplin.

Indiferent de vârstă, ocupație, stare de sănătate, somnul este o componentă esențială a vieții și nu trebuie sub nicio formă neglijat. Un somn insuficient sau de calitate proastă poate avea consecințe din cele mai serioase asupra sănătății. Iată câteva dintre ele:

Lipsa somnului poate duce la depresie

Dincolo de faptul că somnul insuficient îți afectează semnificativ starea de spirit, studiile au demonstra că oboseala cronică sporește semnificativ riscul de a dezvolta depresie și anxietate. Una dintre afecțiunile care influențează semnificativ calitatea vieții, depresia este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane astăzi, devenind de multe ori o consecință a stilului de viață haotic.

Somnul insuficient poate provoca iritabilitate și diminuează capacitatea de a face față stresului, dar te și împiedică să ai motivația necesară pentru a avea un stil de viață sănătos și a face sport.

Lipsa somnului crește timpul de reacție

Poate nu ți se pare important, dar atunci când ești la volan sau când ai un job care necesită viteză de reacție, lipsa somnului poate avea consecințe dezastruoase. Sunt statistici care spun că somnolența la volan poate fi la fel de periculoasă ca starea de ebrietate și că aproape 20% din accidentele rutiere la nivel mondial se petrec din cauza oboselii la volan.

Așadar, pentru că lipsa de somn poate ucide la propriu, nu urca niciodată nedormit la volan și nici nu face activități care necesită atenție crescută.

Lipsa somnului afectează gândirea și memoria

Lipsa somnului afectează capacitatea de atenție și concentrare, ceea ce se răsfrânge direct asupra celei de a îndeplini sarcinile care necesită logică sau operațiuni cognitive complexe. Luarea deciziilor devine de asemenea problematică, pentru că pe un fond de oboseală accentuată este mai dificil să evaluezi situațiile cu care te confrunți și să alegi un comportament corespunzător.

Și memoria este afectată de un somn necorespunzător, atât calitativ, cât și cantitativ. Conexiunile neuronale implicate în memoria de scurtă durată se refac în timpul somnului, ceea ce face ca informațiile acumulate pe parcursul zilei să poată fi stocate. Studiile spun că fiecare fază a somnului are un rol specific în consolidarea informațiilor nou dobândite.

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate

Studii experimentale au scos la iveală faptul că durata somnului afectează echilibrul hormonilor care controlează apetitul. Grelina (stimulează apetitul) și leptina (reduce apetitul) își schimbă nivelurile în organism în funcție de cât dormim. Astfel, când organismul este privat de somn are loc o disfuncție a metabolizării zaharurilor din sânge, ceea ce determină o creștere nivelului de grelină, deci și o accentuare a senzației de foame și a apetitului.

Lipsa somnului are ca efect imediat oboseala accentuată, ceea ce reduce capacitatea de a practica un sport, dar și o predispoziție spre consumul de alimente bogate în calorii și carbohidrați, ceea ce poate avea ca urmare o creștere ponderală accentuată.

Pentru că somnul joacă un rol atât de important în viața ta, nu-l neglija. Dormi măcar șapte ore pe noapte, mergi la culcare într-o cameră aerisită, fără telefon sau televizor înainte de culcare. Rezultatele asupra vieții tale vor fi remarcabile.

Sursă foto: shutterstock

În articolul

Ce efecte poate avea lipsa de somn

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x