Ce înseamnă consultul ginecologic?

Publicat pe 16.05.2018 la 18:13 Actualizat pe 16.05.2018 la 18:17

Femeile au deseori îngrijorări și senzații de respingere atunci când vine vorba despre consultul ginecologic. Și pentru că în cea mai mare parte din cazuri, acceptarea și conștientizarea nevoii investigației trebuie indusă inițial la nivel mental, lucrurile trebuie să înceapă cu educație corespunzătoare

Femeile au deseori îngrijorări și senzații de respingere atunci când vine vorba despre consultul ginecologic. Și pentru că în cea mai mare parte din cazuri, acceptarea și conștientizarea nevoii investigației trebuie indusă inițial la nivel mental, lucrurile trebuie să înceapă cu educație corespunzătoare. Încă de la apariția primei menstruații și poate chiar anterior, fetițele trebuie informate cu privire la toate schimbările ce vor surveni în corpul lor. Însușite corect și pe înțelesul vârstei, acestea trebuie nu își piardă caracterul informativ și implicit formator pe care îl au. Așadar, orice jenă sau teamă despre examinarea medicală fizică și aspecte intime, trebuie înlăturate cu delicatețe. Vizita în cabinetul medicului ginecolog este o necesitate și trebuie tratată cu toată responsabilitatea de către mame, educatori, mai ales în prima fază. Discuțiile sincere și asumate sunt punctul de plecare pe tema acestui subiect și vor avea rol preparator în pregătirea efectivă a examenului ginecologic.

La ce se referă și câte trebuie să știi despre asta?

Azi, posibilitățile de informare sunt multiple și oferă modalități diverse de a interacționa cu orice dubiu sau informație suplimentară pe care cineva o deține asupra acestui domeniu de activitate. Și pentru că o relatare are nevoie de cele mai sigure și promite lămuriri, o clinică ginecologica este cel mai potrivit loc unde să le verifici. Totodată, pe lângă verificarea de rutină, acest consult are scopul de a descoperi din timp eventuale afecțiuni sau anomalii, evitându-se astfel complicațiile sau situațiile neplăcute ce se pot ivi în timp.

Pentru a cunoaște cât mai bine o pacientă (cu istoric, antecedente, starea de sănătate actuală, medicul inițiază anamneza. Aceasta se referă la o discuție prietenească, strict confidențială între cei doi care are rolul de a aduce informații suplimentare asupra situației cazului respectiv. Toate datele oferite ajută în formarea unor idei și sunt indicate tocmai pentru a îndepărta orice dubiu al unui aspect din discuție. Și dacă această parte poate fi asimilată mai ușor sau ceva mai relaxat de unele persoane, momentul zero îl constituie examinarea propriu zisă. Conștientizarea acestui lucru și chiar vizualizarea ideii, creează din păcate, cele mai multe neplăceri. Uneori din lipsa de dezinhibare a persoanei aflate în nevoie sau alteori din convingeri personale. Însă, este important să se înțeleagă că jena nu trebuie să își aibă locul în cadrul acestei ecuații și că verificarea trebuie tratată cu mult respect. Consultul mai implică și examinarea sânilor, prelevare de probe, deci ar fi indicat să i se acorde atenția cuvenită, căci va conta în elaborarea viitorului diagnostic.

Ce trebuie să mai reții?

Consultul ginecologic trebuie efectuat de cel puțin o dată pe an sau în cel mai bun caz, chiar de două ori pe an.

• Informează-te și învață să îți asculți corpul; iar la cea mai mică neregulă sau inadvertență de care ești conștientă, oferă-ți îngrijirea de care ai nevoie în cabinetul medicului de specialitate.

• Preia inițiativa și arată-i doctorului că ești conștientă și ai suficientă atenție asupra stării tale de sănătate. Fie că asta se referă la împărtășirea celor mai intime aspecte din viață ta sau alte detalii.

• NU uita că relația medic-pacient beneficiază de confidențialitate, deci nu trebuie să ai motive de îngrijorare din acest punct de vedere.

• Evită contactul sexual înainte de vizita programată, preferabil cu 24 h înainte.

• Așteaptă terminarea menstruației pentru un control corect .

• Dacă ai nelămuriri cu privire la diagnostic, terminologia specifică sau modalitatea de administrare a tratamentului, întreabă specialistul și cu siguranță vei primi răspunsurile pe care le aștepți.

Indiferent de care parte a baricadei te afli, încearcă să îți faci înțeles ție în primul rând, că stima de sine și grija pe care trebuie să ți-o oferi sunt aspecte foarte importante ale vieții. Iar pe lângă altele, confruntarea cu propriile temeri este un prim moment către reușită și evoluție. Pas cu pas, orice problemă își găsește o rezolvare, dar dacă există, ea trebuie în primul rând acceptată. Avem nevoi constante, dar atenția către propria persoană și prevenția reprezintă mecanisme de autoapărare care nu au nevoie de prea mult efort din partea noastră.

În articolul

Ce înseamnă consultul ginecologic?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x