Ce suplimente alimentare sunt sigure pentru diabetici?

Publicat pe 03.06.2021 la 12:45 Actualizat pe 03.06.2021 la 12:50

Chiar daca diabetul nu poate fi vindecat multe persoane pot gestiona insa nivelul glucozei in sange prin dieta si exercitii.

Suplimente alimentare, de culoare aurie, împrăștiate pe o masă.

Este important totusi ca inainte de a lua in considerare orice supliment alimentar sa se discute prima data cu medicul specialist.

Pexels.com

De cele mai multe ori o dieta sanatoasa si echilibrata, activitatea fizica si mentinerea unei greutati normale pot fi de ajuns pentru a tine sub control diabetul. Cu toate acestea, daca rezultatele nu sunt satisfacatoare medicul poate recomanda si tratament medicamentos pentru a gestiona si mai bine nivelul glucozei in sange.

Alaturi de aceste tratamente multe persoane au apelat si la suplimente alimentare, acestea putand ajuta la controlul mai bun al glucozei, la reducerea rezistentei la insulina si la prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul.

Conform unui studiu publicat in 2001 [1], multe persoane cu diabet ar putea beneficia de pe urma suplimentelor alimentare, in special cele adulte care nu au o dieta echilibrata si care nu contine de regula peste si legume.

Este important totusi ca inainte de a lua in considerare orice supliment alimentar sa se discute prima data cu medicul specialist, asta deoarece unele suplimente pot reactiona negativ cu anumite medicamente prescrise deja pentru alte afectiuni.

3 suplimente alimentare pentru diabetici

Chiar daca este indicat ca toate vitaminele si mineralele sa fie obtinute din alimentatie, suplimentele alimentare pot reprezenta insa o optiune alternativa pentru a completa anumite lipsuri din dieta curenta.

Trebuie mentionat insa, ca suplimentele nu ar trebui niciodata sa inlocuiasca tratamentul prescris de catre medicul specialist.

Cand vine vorba de vitamine pentru diabetici si minerale, ar trebui luate in considerare urmatoarele suplimente:

Acidul alfa-lipoic

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant produs de catre organism si care poate fi gasit si in anumite alimente cum ar fi broccoli, spanac, carne rosie si ficat. Cu toate acestea, cantitatea de acid alfa-lipoic obtinut din aceste doua surse este mica, motiv pentru care se apeleaza de cele mai multe ori la suplimente alimentare.

Un studiu publicat in 2008 [2] care a analizat relatia dintre acidul alfa-lipoic si diabetul a evidentiat faptul ca acesta poate oferi potentiale beneficii cu privire la stresul oxidativ, gestionarea mai buna a glucozei si neuropatia prezenta la persoanele cu diabet.

Magneziu

Magneziul ajuta la reducerea glucozei in sange, la relaxarea muschilor si la multe alte functii ale organismului. Mai mult decat atat, acesta ajuta si la reducerea riscului de aparitie a infarctului si a accidentului vascular cerebral.

Persoanele cu diabet tind sa aiba un nivel mai mic de magneziu in organism, acest lucru fiind asociat atat cu o productie mai mica de insulina cat si cu o rezistenta mai mare la aceasta.

Chiar daca magneziu poate fi gasit in numeroase alimente cum ar fi legume frunzoase, peste, fasole sau cereale integrale, acesta poate fi obtinut si din suplimente alimentare special concepute pentru a oferi nivelul optim zilnic.

Omega-3

Suplimentele cu omega-3 sunt printre cele mai cunoscute, acestea reprezentand subiectul de interes pentru numeroase studii de-a lungul anilor.

Datorita proprietatilor pe care le au, acizii grasi omega-3 reprezinta anumite beneficii si pentru persoanele cu diabet, un studiu publicat in 2015 [3] mentionand ca acestea pot reduce numarul de trigliceride, numar care de regula este mai ridicat la persoanele cu diabet si care poate creste riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Mai mult decat atat un alt studiu publicat in 2017 [4] a mentionat ca suplimente alimentare cu omega-3 ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina pe termen scurt.

Toate aceste suplimente si multe altele au posibilitatea de a ajuta la gestionarea diabetului si la reducerea riscului de aparitie a anumitor complicatii. Acestea trebuie administrate insa doar cu aprobarea medicului specialist pentru a preveni posibile reactii negative sau crestere peste normal a anumitor vitamine sau minerale.

Referinte:

În articolul

Ce suplimente alimentare sunt sigure pentru diabetici?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x