Ceaiul verde și puterile sale! De ce este bun pentru sănătate
Publicat pe 11.03.2020 la 11:07 Actualizat pe 11.03.2020 la 11:16
Ceaiul verde diferă de ceaiul negru atât la gust, cât și la miros. Băut cu regularitate, ceaiul verde poate ajuta la menținerea stării de sănătate.
Ceaiul verde diferă de ceaiul negru atât la gust, cât și la miros. Băut cu regularitate, ceaiul verde poate ajuta la menținerea stării de sănătate.
Ce este ceaiul verde și ce îl diferențiază de ceaiul negru?
La fel ca ceaiul negru, ceaiul verde provine de la planta de ceai Camellia sinensis, un arbust cu frunze verzi parfumate, care crește în China și India. Frunzele sunt procesate diferit pentru ceaiul verde, ceea ce explică diferențele de gust și aromă. Frunzele pentru ceaiul negru sunt fermentate și apoi sunt lăsate să ardă într-un cuptor; frunzele de ceai verde sunt pur și simplu aburite și uscate. Multe studii sugerează că un consum de câteva căni pe zi poate contribui la prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Ce este atât de special în ceea ce privește ceaiul verde?
Ceaiul verde pare să aibă puterea de a împiedica apariția uneia dintre cele mai groaznice boli, cancerul. Cercetările au arătat că cei care consumă acest ceai tind să fie mai puțin predispuși la cancere ale vezicii urinare, esofagiene, pancreatice și recurente, comparativ cu persoanele care consumă rar sau niciodată ceai verde. Un studiu a sugerat, de asemenea, că ceaiul verde, consumat în mod regulat, ar putea ajuta și la scăderea nivelului de colesterol. Cercetătorii spun că aceste descoperiri trebuie să fie confirmate în cadrul studiilor clinicelor mari înainte de a putea fi siguri că ceaiul are puterea de a vindeca.
Într-un studiu uman, ceaiul verde a ajutat la tratarea leucoplakiei orale (răni în gură care sunt adesea precanceroase). Un alt studiu preliminar prezentat Societății Americane de Oncologie Clinică în 2010 a sugerat că un anumit antioxidant găsit în ceaiul verde poate reduce numărul de celule de leucemie la pacienții cu acest tip de boală. Și cercetările preliminare umane au arătat că ceaiul verde aplicat pe piele ar putea ajuta la reducerea sau prevenirea arsurilor solare.
Există riscuri în a-l consuma?
Ceaiul verde conține, în general, aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină pe care o are ceaiul negru obișnuit (aproximativ 60 de miligrame pe 6 cană). Dacă sunteți sensibil la cofeină, consumul mai multor căni pe zi poate provoca tulburări de stomac, iritabilitate, ritm cardiac crescut sau insomnii. Copiii pot fi mai sensibili la cofeină decât adulții. Femeile însărcinate ar trebui să-și limiteze aportul de cofeină, iar femeile care alăptează ar trebui să o evite în întregime.