Cele 6 lucruri esențiale care te fac un partener de încredere pentru un diabetic

Publicat pe 12.10.2017 la 16:30 Actualizat pe 12.10.2017 la 16:51

Iata care sunt cele sase lucruri esențiale pe care sa le faci ca sa ii oferi sprijinul potrivit partenerului cu diabet.

Diabetul poate fi o povară grea, în viața de zi cu zi, care-l poate afecta nu doar pe bolnav, ci și pe partenerul acestuia de viață. Te-ar putea speria, la început, chiar ideea că de acum încolo vei trăi cu o persoană care suferă de o boală cronică evolutivă. Sau că diabetul ar putea da complicații. Traiul alături de o persoană cu diabet poate fi apăsător sau poate avea un ritm firesc. De tine depinde să îi fii aproape partenerului tău exact așa cum are el nevoie.

Citește, în continuare, șase lucruri esențiale pe care să le faci ca să îi oferi sprijinul potrivit:

1. Află tot ce se poate ști despre diabet

Partenerul tău va aprecia, fără îndoială, că încerci să descoperi tot ceea ce se poate ști despre diabet, boala care i-a schimbat complet modul de raportare la viață. E important să știi cu precizie ce poate consuma un om cu diabet, pentru a putea cădea de comun acord asupra alimentelor din casa, asupra îngrijirii sale și a stilului de viață pe care îl puteți avea împreună.

L-ar putea liniști să afle că te interesează să descoperi particularitățile cazului său și că nu trece prin această experiență de unul singur. Asigură-te, mereu, că partenerul de viață își ține singur sub control boala și amintește-i că ești acolo ca să-l ajuți cum poți mai bine.

2. Vino cu idei

Cu toții avem de câștigat dacă abordăm o problemă din mai multe unghiuri, atunci când îi căutăm soluția. Dacă partenerul are dificultăți în a-și ține diabetul sub control, i-ai putea da sugestii care să îi ușureze viața. Fă-ți timp și discută despre soluțiile care i s-ar potrivit mai bine.

John Zrebiec, psihiatru american care predă la prestigioasa Universitate Harvard a spus, potrivit webmd.com: „Cu cât sprijinul familiei e mai mare, cu atât persoana cu diabet își ține mai ușor boala sub control. Dar pentru fiecare persoană, sprijin s-ar putea să însemne altceva”.

3. Lasă-i partenerului timp să se îngrijească

Asigură-te ca partenerul nu se simte grăbit și nu e distras atunci când își tratează diabetul. Când îşi testează glicemia, când verifică rezultatele testelor și când își injectează insulina, trebuie să se poată concentra doar la aceste lucruri. De asemenea, dacă se simte obosit și are nevoie de odihnă, bine ar fi să îi îngădui timpul de care are nevoie.

4. Fii pregătit pentru schimbările lui de dispoziție

Nivelul ridicat sau scăzut de zahăr din sânge îl poate face uneori iritabil, confuz, ba chiar și furios. Îngăduie-i mai multe partenerului, în ceea ce privește aceste schimbări de dispoziție, mai ales când se așteaptă la modificări ale nivelului de zahăr din sânge.

Dacă însă schimbările de dispoziție duc spre violență, e posibil ca partenerul să aibă mai multe de câștigat de pe urma unor ședințe cu un psihoterapeut.

5. Discută despre problemele sexuale

Dacă diabetul afectează capacitatea partenerului de a face sex sau de a se bucura în timpul momentelor de intimitate pe care le împărtășiți, ar putea fi dificil pentru el să înfrunte direct problema. Dacă partenerul tău a renunțat să mai facă sex, ar putea avea legătură cu diabetul de care suferă.

Soluții există. Atât bărbații cât și femeile pot fi tratați pentru disfuncții sexuale. În plus, sunt alternative de a obține intimitate, în afara întreținerii raporturilor sexuale clasice. Dacă vizitați un magazin cu accesorii pentru adulți s-ar putea să descoperiți o mulțime de lucruri noi, care să vă fie de ajutor.

6. Discută despre sentimentele tale

E normal să te îngrijoreze sănătatea partenerului, mai ales dacă te-ai interesat cu privire la diabet și ai avut chiar parte de sperieturi în perioada în care abia învăța să își țină boala sub control.

În plus, există mai multe feluri în care diabetul partenerului te poate afecta, incluzând schimbările de dietă, modificările rutinei zilnice și apariția nevoii acestuia de a te avea ca sprijin, în permanență.

Merită să îi împărtășești partenerului sentimentele tale, din când în când, ca să înțeleagă cum te afectează pe tine diabetul lui. Uneori, bolnavii pot să nu realizeze cât de mult impact are diabetul lor asupra celorlalți.

Să-i fii sprijin partenerului diabetic nu înseamnă că trebuie să duci tu toate grijile cu care această boala v-a împovărat. Soluția este să discutați deschis despre toate greutățile și să luați, în continuare, împreună, deciziile care vă afectează pe amândoi.

Sursă foto: shutterstock

În articolul

Cele 6 lucruri esențiale care te fac un partener de încredere pentru un diabetic

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x