Cele mai comune mituri legate de diete

Publicat pe 13.11.2013 la 08:19 Actualizat pe 13.11.2013 la 09:30

Dietele - câți nutriționiști, atâtea sugestii. Însă și la fel de multe mituri care au devenit poate mai populare decât sfaturile bune oferite celor care vor să slăbească. Am alcătuit o listă cu cele mai populare neadevăruri legate de diete:

1. Evită grăsimile

Acesta este cel mai des întâlnit sfat oferit celor care vor să slăbească. Însă trebuie făcută o diferență între grăsimile bune și cele rele. Grăsimile din mâncărurile de tip-fast food, din biscuiți și chipsuri pot duce la un nivel crescut al colesterolului și apariția anumitor boli. Cu toate acestea, există și grăsimi bune, care se gasesc în nuci, avocado și pește ce îți protejează inima, îți asigură o stare generală bună de sănătate și te ajută să fii în formă.

2. Nu mai ciuguli între mese

De fapt, a lua câteva gustări mici între mese este o modalitate sigură de a avea un metabolism mai bun și de a regla modul în care corpul tău arde calorii. Este util și în reglarea apetitului pentru că nu îți va fi o foame de lup la mele principale.

3. Numără caloriile

Numărarea caloriilor este la mare modă în ultima vreme. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul grăsimilor, caloriile din alimente diferite vor acționa în moduri diferite asupra organismului tău. 50 de calorii dintr-un măr sunt diferite de 50 de calorii dintr-o plăcintă cu brânză. Caloriile care se găsesc în mâncărurile sănătoase oferă energie, în timp ce cele care se găsesc în cartofi prăjiți de exemplu, nu au nicio valoare nutritivă.

4. Elimină carbohidrații

Deși este adevărat că un consum ridicat de carbohidrați ce se găsesc în alimente precum pâinea albă sau orezul alb pot duce la o crestere în greutate și boli cardiovasculare, însă carbohidrații ce se găsesc în cereale integrale, fructe și legume sunt benefici.

5. Renunță la gluten

Deși glutenul este din ce în ce mai blamat, nu exista nicio dovadă concretă care ar sugera că glutenul îngrasă. Problema este că mâncăm prea multe alimente rafinate, cum ar fi făina albă de grâu.

6. Este bine să faci sport pe stomacul gol

Fals. Dacă nu mănânci înainte de a face exericiții fizice, acest lucru poate duce la o scădere a masei musculare. Corpul tău are nevoie de energie pe care să o ardă în timp ce efectuezi mișcare, iar cel mai bun mod de a o obține este să ai parte de o gustare sănătoasă. Într-adevăr, este bine să mănânci puțin, însă nu deloc.

7. Evită alimentele interzise

Tindem să credem că dacă suntem la dietă nu mai avem voie să mâncăm pizza, cartofi prăjiți sau o felie de tort. Însă ele pot fi consumate cu moderație. O atitudine de respingere totală față de ele te va determina cel mai probabil să le dorești mai mult.

8. Nu te alimentezi cum trebuie? Ia multivitamine

Ideea din spatele multivitaminelor este aceea de a acoperi golul dintre ceea ce mănânci și nevoile reale ale organismului tău. Trebuie să știi însă că cele mai multe multivitamine sunt făcute din ingrediente sintetice și nutrienții care se găsesc în alimente sunt superioare celor sub formă de pastile sau siropuri.

9. Nu consuma zahăr

Este adevărat că zahărul nu este tocmai sănătos, însă produsele dulci ce nu conțin zahăr au în compoziția lor alți îndulcitori artificiali care duc la creșterea în greutate și alte probleme de sănătate.

10. Nu mânca gălbenușul

Acest mit există deja de ceva vreme. Gălbenușul de ou este însă bogat în acizi esențiali grași și vitamine, în timp ce albușul conține doar proteine. Este bine să nu consumi foarte multe ouă, însă câte “ai voie” depinde și de restul alimentelor care se găsesc în meniul tău.

Foto: hepta.ro
În articolul

Cele mai comune mituri legate de diete

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x