Cele mai importante analize medicale pe care trebuie să le facă o femeie înainte să devină mamă

Publicat pe 27.04.2016 la 11:44 Actualizat pe 17.12.2016 la 23:04

Multe femei își fac această analiză abia după ce rămân însărcinate, după recomandarea medicului, însă ea poate fi făcută oricând, deoarece factorul RH este același întreaga viața. Factorul RH (Rhesus) reprezintă un grup de antigene care pot fi prezente sau pot lipsi de pe suprafața eritrocitelor.

Este știut faptul că este mai bine să previi decât să tratezi, iar prevenirea afecțiunilor ține și de vizitele periodice la cabinetul medical. Pe lângă un set de analize de sânge, o femeie ar trebui să-și facă anual și un control ginecologic, mai ales dacă își dorește să devină mamă, însă și alte controale cel puțin la fel de importante.

Iată care sunt cele mai importante analize pe care ar trebui să le facă o femeie înainte să devină mamă.

Analizele pentru determinarea factorului RH

Multe femei își fac această analiză abia după ce rămân însărcinate, după recomandarea medicului, însă ea poate fi făcută oricând, deoarece factorul RH este același întreaga viața. Factorul RH (Rhesus) reprezintă un grup de antigene care pot fi prezente sau pot lipsi de pe suprafața eritrocitelor. Cele mai multe dintre persoane au Factorul RH prezent pe eritrocite, așadar pozitiv. 15% din populație are însă RH-ul negativ.

Determinarea acestui factor este importantă atât pentru o eventuala transfuzie, dar și pentru o sarcină. Incompatibilitatea dintre RH pozitiv și RH negativ poate duce la boli hemolitice la bebeluși. Mama cu RH negativ poate avea probleme în evoluția sarcinii, dacă tatăl copilului are RH pozitiv. Aceste probleme pot fi evitate dacă mama urmează un tratament cu globulina imună la RH, motiv pentru care determinarea acestui factor este extrem de importantă pentru o femeie care plănuiește să rămână gravidă.

Vizita la endocrinolog

O consultație la medicul endocrinolog este și ea absolut necesară înainte de sarcină. Tiroida, glanda cea mai mare din organismul uman, are un impact extrem de important asupra fertilității, dar și asupra evoluției sarcinii.

O analiză periodică a hormonilor tiroidieni ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea oricând, nu doar când este vorba despre o sarcină. În plus, micile dereglări ale tiroidei provoacă simptome foarte diverse și de multe ori persoanele care au hipotiroidie sau hipertiroidie sunt diagnosticate greșit.

Pentru a analiza activitatea glandei tiroide, medicul îți va face o dozare hormonală pentru măsurarea hormonilor TSH, T3, T4, free T3 și free T4. În completarea acestor analize și numai dacă medicul decide acest lucru, se mai efectuează și controale amănunțite precum ecografia, scintigrafia sau puncția.

Testul Babeș-Papanicolau

Orice femeie ar trebui să meargă o dată pe an la medicul ginecolog pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau. Dacă ai în plan să rămâi gravidă, este cu atât mai important să faci acest test. El ajută la descoperirea infecției cu papiloma virusul uman (HPV), dar și a altor infecții provocate de bacterii sau fungi.

Infecția cu HPV poate duce la apariția cancerului de col uterin, acesta fiind și motivul pentru care este preferabil ca testul să fie făcut periodic pentru că de obicei infecțiile cu acest virus sunt lipsite de simptome, iar descoperirea lui cât mai devreme face tratarea lui mai ușoară.

Control stomatologic

Pentru profilaxie, este recomandat să mergem la dentist o dată la 6 luni, iar dacă ai în plan să rămâi însărcinată este neaparat nevoie să mergi la un control la stomatolog. Schimbările care au loc în organism în timpul sarcinii pot afecta sănătatea danturii. Apar gingivita, cariile și infecțiile, iar tratamentul lor este mai dificil pentru femeile gravide, deoarece multe antibiotice sunt contraindicate în sarcină.
Este, așadar, extrem de util să mergi la stomatolog înainte să rămâi gravidă, așa încât să nu ai neplăceri pe parcursul celor nouă luni.

În primul trimestru de sarcină

Dacă toate analizele au ieșit bine și aștepți un copil, trebuie să știi că va mai trebui să mai faci câteva vizite în cabinetul medical. Pentru început, vei avea de făcut un set complet de analize de sânge (hemoleucograma), serologia hepatitelor B și C, dozarea anticorpilor Citomegalovirus, rubeola, toxoplasmoza, testare pentru Listeria, Chlamydia, Gonoree, Sifilis, HIV.

Urmează prima ecografie de morfologie fetală, extrem de importantă, care determină vitalitatea fetală – mișcările fătului, activitatea cardiacă – și vârsta exactă a copilului. Poți face această analiză medicală la această clinică, loc în care poți, de altfel, să efectueazi toate analizele necesare înainte și după ce rămâi gravidă. Ecografia de morfologie fetală este și cea în cadrul căreia sunt analizate organele fătului, așa încât ea este extrem de utilă pentru identificarea anomaliilor care ar putea apărea la bebeluș.

De câte ori pe an mergi de obicei la medic? Ai bifat deja analizele de mai sus?

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Cele mai importante analize medicale pe care trebuie să le facă o femeie înainte să devină mamă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Turiști americani la prima vizită în România, fascinați de o stradă din București: "E prima oară când vedem așa ceva"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x