Cercetătorii au dezvoltat camere pentru monitorizarea medicală a bebelușilor prematuri

Publicat pe 10.04.2017 la 22:15 Actualizat pe 10.04.2017 la 22:23

Acest sistem a fost pus la punct de cercetătorii de la Centrul elvețian de electronica si de microtehnica.

Cercetătorii din Elveția au pus la punct camere pentru a asigura monitorizarea medicală fără contact și fără fir a nou-născuților prematuri, potrivit unui comunicat dat publicității luni de Școala politehnică federală din Lausanne (EPFL).

Acest sistem a fost pus la punct de cercetătorii de la EPFL și de la CSEM (Centrul elvețian de electronică și de microtehnică) și permite măsurarea în continuu ai parametrilor vitali ai prematurilor, fără a le plasa senzori pe piele.

Camera înlocuiește acești senzori, indică EPFL, care generează alerte false în proporție de aproape 90%.

Primele teste asupra născuților ar trebui să înceapă la spitalul universitar din Zurich, partener al proiectului. Până în prezent nu au fost însă furnizată nicio dată concretă.

"Senzorii actuali, instalați pe pieptul bebelușilor, sunt atât de sensibili că generează aproape 90% alerte false, în special din cauza mișcărilor bebelușilor", a explicat dr. Jean-Claude Fauchere, medic adjunct al clinicii de neonatologie a spitalului universitar din Zurich.

"Asta antrenează un disconfort pentru bebeluș, pe care trebuie să-l mutăm de fiecare dată, și este un important factor de stres, precum și o mobilizare inutilă a infirmierelor. Ele ar putea ajunge în situația de a gestiona mai puțin bine urgențele veritabile, ceea ce la perturbă muncă de îngrijire", a adăugat el, citat într-un comunicat.

Odată cu instalarea camerelor, niciun contact fizic nu este necesar. Ritmul cardiac este detectat plecând de la variațiile ușoare ale culorii pielii bebelușului, provocate de bătăile inimii.

Respirația este analizată prin intermediul mișcărilor toracelui și al umerilor. Noaptea rolul de monitorizare este preluat de camere în infraroșu, ceea ce permite asigurarea controlului continuu.

În articolul

Cercetătorii au dezvoltat camere pentru monitorizarea medicală a bebelușilor prematuri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x