Cezariana creste riscul de a contracta boli din spital

Publicat pe 07.07.2011 la 17:28

In cazul femeilor care au nascut prin cezariana sau cu forcepsul, analizele de urina arata depasirea nivelului ftalatilor si al bisfenolului A, comparativ cu femeile care au adus pe lume copii prin nastere naturala. Este concluzia unui studiu efectuat de doua institute din Paris, unul de supraveghere sanitara si celalalt de mediu, care are ca scop dovedirea faptului ca deseori, contaminarea in spitale prin unele dispozitive medicale este la originea multor tulburari endocrine.

Studiul porneste de la faptul ca unele dispozitive si materiale medicale - pungi de sange, sonde, catetere si manusi sunt facute din substante ce contin elemente care provoaca tulburari endocrine.


Sunt substante care imita functiile unor hormoni, avand efecte devastatoare asupra fertilitatii, metabolismului sau a sistemului cardiovascular. Cercetatorii au analizat 279 de esantioane de urina de la femei internate in 30 de maternitati. Analizele au aratat prezenta bisfenolului A in 90% dintre probe si a ftalatilor in peste 95% dintre probe. Rezultatele sunt in concordanta cu alte studii realizate in 2008 in Europa si SUA. In plus, acest studiu aduce probe potrivit carora nivelul bisfenolului si al ftalatilor este mai ridicat in cazul femeilor care au nascut prin cezariana sau cu forcepsul, fenomen pus pe seama contaminarii in spital prin materialul sanitar folosit. Prima cale: punga de urina pusa femeilor dupa o cezariana.

In 70% dintre cazuri, s-a descoperit bisfenol liber, o forma de bisfenol A pe care organismul nu-l metabolizeaza. Obiectivul acestui studiu vizeaza o latura extrem de sensibila, respectiv cea a femeilor cu nou-nascuti prematuri care sunt nevoiti la perioade mai lungi de spitalizare si deci de expunere la contaminari periculoase. Autorii acestui studiu sustin ca ftalatii si bisfenolul au efecte nefaste asupra fertilitatii si a tiroidei, cu consecinte asupra dezvoltarii cerebrale.

Ftalatii sunt aditivi prezenti in numeroase produse de consum curent. Acesti aditivi sunt frecventi in materiale plastice, pentru a conferi acestora suplete si flexibilitate. Bisfenolul A este o molecula chimica aflata in compozitia unor polimeri existenti in materiale plastice folosite cu precadere la ambalajele unor alimente. Scandalul legat de aceasta molecula a inceput in Franta, cu eliminarea de pe piata a biberoanelor din substante ce contineau aceasta molecula. Mai nou, tot in Franta, s-au finalizat doua studii care mai adauga noi acuze bisfenolului. Pana acum se stia ca acesta provoaca tulburari endocrine, ca este neurotoxic si ca afecteaza fertilitatea. Iata ca, recent, s-au adus dovezi ca bisfenolul reuseste sa treaca de bariera formata de piele si ca afecteaza calitatea spermei.


Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Cezariana creste riscul de a contracta boli din spital

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 aprilie 2025. Peștii sunt liniștiți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce sunt Fondurile mutuale de investiţii şi cum funcţionează. Avantaje şi dezavantaje
a1.ro
Radu Ștefan Bănică a știut de mic că va fi artist. Detalii surprinzătoare despre ce îl motivează să-și urmeze visul | Exclusiv
HelloTaste.ro
Papricaș de ciuperci. Rețeta unui preparat simplu, dar delicios
Catine
Pâine cu mălai. Rețetă rustică, de la bunica
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Tunul financiar reuşit de milionarul român care e coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai! Suma uriaşă care îi intră în cont
MediCOOL
Alăptarea la sân: care sunt sfaturile consultanților în lactație
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Semne vizibile pe piele. Ce este indicat să afli despre aceste simptome dermatologice
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x