Colesterol mărit - investigații și remedii

Publicat pe 26.09.2018 la 17:17 Actualizat pe 26.09.2018 la 17:21

Colesterolul mărit reprezintă, din păcate, o problemă pentru tot mai mulți români. Cu cât nivelul colesterolului este mai mare, cu atât crește și riscul dezvoltării bolilor cardiace.

Colesterolul mărit reprezintă, din păcate, o problemă pentru tot mai mulți români. Cu cât nivelul colesterolului este mai mare, cu atât crește și riscul dezvoltării bolilor cardiace.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă, care reglează permeabilitatea față de lichide a membranelor celulare. Colesterolul este alcătuit din lipoproteine (o combinație de lipide și proteine) cu densitate scăzută și din lipoproteine cu densitate mare. Lipoproteinele cu densitate mare (cunoscute și sub denumirea de „colesterol bun” - HDL) sunt benefice pentru organism, în vreme ce lipoproteinele cu densitate mică („colesterol rău” - LDL) sunt dăunătoare pentru corpul uman, din cauză că favorizează depunerea lipidelor pe artere.

Cum îți dai seama dacă ai colesterolul mărit

Cel mai simplu mod prin care să-ți dai seama dacă ai colesterolul mărit este să faci analize de sânge. Respectivele analize o să-ți arate următoarele lucruri: nivelul total al colesterolului din sânge, nivelul colesterolului bun și nivelul colesterolului rău. Pe lângă analizele de sânge, ar mai fi bine să faci și o ecografie Doppler, care îți „scanează” vasele de sânge de la nivelul capului, gâtului și toracelui superior (află aici detalii despre prețul unei ecografii Doppler).

Există și alte semne care îți transmit că ai colesterolul mărit. Unul dintre ele este de forma unor pete gălbui, mici, localizate pe pleoape, în apropierea nasului. Respectivele depuneri de colesterol pot să apară sub ochi, deasupra ochiului sau în ambele zonele menționate anterior. Depunerile de colesterol nu sunt vizibile doar pe în preajma ochilor, ci și în alte zone, cum ar fi degetele, genunchii, palmele și coatele. Depunerile în cauze poartă numele de xantoame și nu sunt altceva decât niște tumori benigne pe piele.

Ce să faci dacă vrei să scapi de colesterol

Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să lupți împotriva colesterolului mărit este să îți schimbi obiceiurile alimentare. Ce înseamnă asta? Două lucruri: să respecți un program de masă (ideal ar fi să ai trei mese principale și două gustări, pe parcursul unei zile) și să ai grijă la ce mănânci, în așa fel încât să introduci din ce în mai puțin grăsimi saturate (provin, în principal, din produse de origine animală) în organismul tău. Cu cât dieta ta va deveni mai bogată în fructe și legume, cu atât va fi mai bine pentru tine și vei reuși să scapi mai repede de colesterolul mărit. Totodată, ar fi minunat dacă ai introduce în dieta ta zilnică alimente care conțin grăsimi sănătoase. Iată câteva astfel de alimente: pește, semințe, avocado și nuci.

Un alt aliat al luptei tale împotriva colesterolului mărit ar trebui să fie exercițiile fizice. În cazul în care nu știai, colesterolul „adoră” persoanele sedentare. Prin urmare, apucă-te, urgent, de mișcare. Nu contează că mergi la sala de fitness, că alergi prin parc sau că îți faci abonament la un bazin de înot. Important este să-ți lucrezi corpul.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Colesterol mărit - investigații și remedii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
as.ro
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x