Combate afectiunile respiratorii cu ghimbir!
Publicat pe 27.09.2010 la 13:10 Actualizat pe 27.09.2010 la 13:33
Ghimbirul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru numeroase proprietati terapeutice si, mai ales, pentru eficienta sa in combaterea afectiunilor respiratorii.
Folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante, ghimbirul este util in problemele de circulatie periferica deficitara, stimularea metabolismului, eliminarea toxinelor, precum si pentru arderea grasimilor.
De asemenea, este de ajutor persoanelor deprimate, fara pofta de viata, deoarece creste tonusul si stimuleaza energia si optimismul.
Calmant si revigorant
Ghimbirul trateaza sensibilitate la frig, dureri de gat, guturai, astm, gripa in faza incipienta, reumatism, rau de masina, rau de miscare sau de inaltime, senzatie de voma persistenta, tulburari de apetit, digestie dificila, indigestie, gastrita hipoacida, astenie fizica si psihica, convalescenta, balonare, frigiditate.
La nivelul aparatului digestiv favorizeaza secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. De asemenea, este un bun calmant al durerilor abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, stimuleaza pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, imbunatateste memoria si are actiune benefica asupra fertilitatii.
Eficient in combaterea raului de miscare si de inaltime
Raul de miscare este frecvent intalnit, in special la femei si la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani. Miscarile vehiculului, viteza, schimbarea directiei, virajele bruste induc multor persoane senzatii de ameteala, greata si chiar stari de voma.
Pentru a evita aceasta situatie se recomada capsule pe baza de ghimbir, care trebuie luate cu o zi inainte de plecare, cate doua la 4 ore. Ghimbirul poate fi consumat sub forma de capsule sau infuzie deoarece stimuleaza functia digestiva si reduce senzatia de greata.
Este, de asemenea, indicat femeilor gravide, ca remediu in starile de rau provocate de sarcina.
Aliment si medicament
Ghimbirul a cucerit initial bucataria europeana, fiind considerat un condiment picant, asemenea piperului. Peste tot in lume este unul dintre cele mai valoroase condimente, folosit in special proaspat, ras sau taiat felii.
Rizomii proaspeti se gasesc acum in hipermarketuri si pot fi pastrati la frigider. Ghimbirul este recunoscut pentru aroma sa bogata, dulce, calda si lemnoasa. Datorita substantelor aromatice pe care le contine, si-a castigat reputatia de planta afrodisiaca cu reale virtuti tonifiante.
E bine sa fie pastrat la adapost de lumina, aer si umezeala. Prin uscare isi schimba mult gustul, devenind mai aromat si mai putin iute si poate fi folosit la prepararea a diferite deserturi.
Feliile de ghimbir proaspat se pot conserva si, prin fierbere intr-un sirop gros de zahar, ele se pastreaza moi si carnoase, dar si iuti. Siropul de ghimbir este recunoscut ca un puternic afrodisiac.
Continutul de gingerol al rizomilor de ghimbir stimuleaza circulatia sangelui, activeaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, regenereaza pielea si prezinta o actiune puternic antioxidanta.
In acelasi timp, ghimbirul este revigorant, combate starile de oboseala, este vasodilatator, activeaza circulatia sangvina periferica, previne riscul formarii de cheaguri de sange, afectiunile cardiovasculare, are proprietati antitumorale.
Ceaiul de ghimbir este un remediu ideal in cazul racelilor, pentru calmarea inflamatiilor gatului, a congestiei respiratorii, a sinuzitei si a raguselii, pentru scaderea febrei si eliminarea mucozitatilor, iar impotriva astmului ideala este cu tinctura de ghimbir.
Ceaiul de ghimbir
Se pune apa la fiert, se adauga ghimbirul taiat feliute mici si se asteapta sa dea in clocot, dupa care se strecoara. Pentru gust se poate adauga zahar brun sau miere si, eventual, o felie de lamaie. Se pot bea 2-6 pahare de ceai.
Poate fi un excelent energizant daca i se adauga si lemn dulce, piper negru, menta, hibiscus scortisoara, fenicul, coriandru, rozmarin si anason.
Citeste Revista Felicia