Controalele periodice pe care trebuie sa ti le faci - obligatoriu - la 20 si 30 de ani

Publicat pe 23.11.2012 la 10:19 Actualizat pe 23.11.2012 la 13:29

Atunci cand esti tanara sau abia ti-ai format o familie, ultima ta grija e sanatatea ta. Te preocupa mai mult cea a celor din jur; le spui sa mearga la medic, ai grija de ei si ii dadacesti, dar uiti sa iti verifici starea de sanatate. Micile infectii si afectiune, lasate sa evolueze in timp, se transforma in boli grave cu metode de tratament drastice.

Iata de ce trebuie sa cunosti controalele medicale necesare la varsta de 20-30 de ani:

La fiecare 5 ani:

Examen general: Desi unele studii cred ca examenele generale sunt inutile, Institutul National de Sanatate American spune ca sunt necesare doua controale, la 20 si 30 de ani. Fiecare doctor desfasoara diferit un control medical; de obicei, el va incepe cu istoricul tau medical, apoi iti va lua semnele vitale, iti va spune sa faci analize de sange si alte verificari.

Examen de colesterol: Odata ce implinesti 20 de ani, o verificare a colesterolului la fiecare cinci ani este obligatorie. Procesul este destul de simplu: dupa ce nu mananci nimic timp de 12 ore, te duci sa iti ia sange pentru a masura nivelul colesterolului din sange (LDL “colesterolul rau”, HDL “colesterolul bun” si trigliceridele). Nivelul de LDL trebuie sa fie sub 100 mg/dL sau mai putin, in timp ce HDL-ul trebuie sa fie de la 60 mg/dL in sus.

La cel mult 3 ani:

Consultul sanilor: Examinarea sanilor in mod regulat este importanta pentru a preveni aparitia cancerului de san. Potrivit Societatii Americane de Cancer, femeile care au intre 20 si 30 de ani ar trebui sa mearga macar o data la trei ani la control. Desi majoritatea femeilor sub 40 de ani nu sunt obligate sa isi faca acest control anual, membrii Societatii sfatuiesc femeile care au o ruda de gradul I bolnava de cancer sau care a avut cancer sa isi faca screening-uri din vreme.

La fiecare doi ani:

Control oftalmologic: La fiecare doi ani, un adult ar trebui sa mearga pentru un control oftalmologic de rutina, sustine Asociatia Americana de Optometrie. Acesta va consta intr-o serie de teste pentru a stabili daca ai nevoie de ochelari si daca nu ai probleme de sanatate (infectii, etc.). Dupa varsta de 40-45 de ani, trebuie sa mergi la doctor mai des, o data pe an, sustine doctorul Andrei Filip, medic primar oftalmolog.

In fiecare an:

Verificarea tensiunii: In fiecare an trebuie sa iti iei tensiunea. Din fericire, nu trebuie sa mergi la medic de fiecare data. Cauta locurile de screening din zona sau mergi in farmacii, acolo unde sunt aparate speciale pentru asta. Ai hipertensiune daca iti ies valori ca 14 cu 9 sau mai mult. Tensiunea normala la adulti ar trebui sa fie sub 12 cu 8.

Control stomatologic: Vizita la dentist e una dintre cele mai evitate momente de catre un adult. Totusi, frica de stomatolog nu e suficienta pentru a justifica refuzul de a-ti verifica starea de sanatate, avand in vedere ca dintii se deterioreaza rapid daca nu ai grija de ei. Ar trebui sa mergi pentru un consult si un detartraj la fiecare 6 luni sau macar o data pe an.

Consult pentru a determina daca ai vreo infectie cu transmitere sexuala: Daca ai in jur de 20 de ani, esti activa sexual si ai unul sau mai multi parteneri, trebuie sa mergi neaparat sa-ti faci acest examen. Medicul ginecolog iti va examina pelvisul pentru a vedea daca ai vreo infectie, precum chlamidia.

In fiecare luna:

Palparea sanilor: Pe langa consultul medical indicat, multe femei aleg sa isi palpeze singure sanii, regulat, pentru a sesiza din timp eventualele nereguli. Familiarizeaza-te cu felul in care sanii tai ar trebui sa arate in mod normal si apoi, cu buricele degetelor, palpeaza circular sanul, de la exterior spre interior, dar si zona de sub axila.

Consult dermatologic: Daca esti predispusa la negi, alunite si pete de la soare, ar trebui sa mergi la dermatolog destul de des, dar si o autoexaminare lunara e binevenita.

foto:

În articolul

Controalele periodice pe care trebuie sa ti le faci - obligatoriu - la 20 si 30 de ani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care şi-o doreau în SUA
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x