Credeai că nu au niciun rol! De ce apar măselele de minte şi la ce ne folosesc!

Publicat pe 10.01.2017 la 10:29 Actualizat pe 10.01.2017 la 20:04

Maselele de minte pot produce pagube majore pentru restul gurii sanatoase

Odata cu intrarea in etapa de maturitate, maselele de minte isi fac simtita prezenta. Molarii de minte - al treilea molar - sunt ultimul set de dinti, care apare, de obicei, intre 17 si 25 de ani, in asa-numita „varsta intelepciunii”.

„Pentru unii pacienti, acesti dinti nu provoaca probleme, insa pentru multi altii, maselele de minte nu apar in mod corespunzator, ci ii fac vulnerabili la boli, de aceea trebuie sa fie eliminati pentru a proteja o gura sanatoasa si o sanatate generala pentru un timp cat mai indelungat”, afirma dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Ultimii dinti care apar, maselele de minte, pot produce pagube majore pentru restul gurii sanatoase. De aceea, exista numeroase controverse in ceea ce priveste scoaterea sau pastrarea lor. Pentru a lamuri situatia, dr. Andra Custura ne spune care este rolul molarilor de minte si efectele aduse danturii noastre.

De ce apar molarii de minte?

O teorie este conturata chiar de stramosii nostri. Primii oameni aveau nevoie de un rand in plus de dinti pentru a mesteca mancarea: o dieta alcatuita din alimente netratate termic, dure cum ar fi radacini, nuci si carne. Desi se intampla rar, sunt persoane carora nu le apar molarii de minte intreaga viata, in special din cauza reducerii dimensiunilor normale ale maxilarului.

Probleme create de maselele de minte

„Anatomia este la originea celor mai multe probleme care apar in cazul maselelor de minte. Ori dintii sunt prea mici, ori prea mari pentru structura maxilarului. Al treilea molar apare la sfarsitul anilor adolescentei sau mai tarziu, in momentul in care maxilarul este suficient de mare pentru a incadra un alt set de molari, fara a aglomera si a crea probleme in alinierea danturii”, spune dr. Andra Custura.

Din cauza lipsei de spatiu, molarii de minte pot creste intr-o parte sau prinsi in gingiile si osul maxilar. Molarii de minte partiali sunt cronic contaminati cu bacterii asociate cu infectii, inflamatii, carii dentare si afectiuni gingivale. Pentru ca sunt atat de departe in gura, este greu sa se pastreze curati si sa se elimine bacteriile de pe acestia in totalitate. Molarii de minte, de asemenea, se pot infecta si pot perturba pozitia celorlalti molari.

Cum se actioneaza in cazul molarilor de minte?

Gestionarea maselelor de minte este o decizie luata de medicul dentist sau chirurgul dentar. Nu intotdeauna este nevoie de eliminarea lor, daca acestea sunt erupte in totalitate si functionale. In cazul molarilor de minte cu predispozitie de a avea probleme, va trebui sa fiti vigilenti cu privire la igiena orala regulata. In cazul in care dintii de minte prezinta semne de degradare sau de infectie, acestia trebuie inlaturati.

„Molarii de minte care provoaca anumite probleme la nivelul gurii trebuie sa fie monitorizati foarte atent cu examene dentare regulate, radiografii, curatari si tratamente parodontale permanente. In ciuda eforturilor, daca problemele persista, va fi nevoie in cele din urma de scoaterea lor”, explica dr. Andra Custura.

Chirurgia molarilor de minte: o alegere inteleapta?

„Este foarte important ca molarii de minte sa fie examinati inca din adolescenta. Dentistii si chirurgii dentari sunt in masura sa determine daca dintii vor fi functionali sau ar putea cauza probleme pe parcurs. In cazul in care sunt suspectate probleme, este intelept pentru a elimina molarul sau molarii de minte inainte sa duca la simptome sau daune care sunt iremediabile. Interventia chirurgicala este, de obicei, mai putin complicata la tineri pentru ca radacinile nu sunt complet formate sau fixate in os si, in general, vindecarea este mai usoara”, afirma dr. Andra Custura.

Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri asociate cu anestezia sau infectarea, dar si o sansa mica de leziuni ale nervilor, dar in cazul in care apar, de obicei, sunt doar probleme temporare. Imediat dupa interventie, pot aparea dureri si umflaturi, dar chirurgul va prescrie un tratament adecvat fiecarui pacient in parte in functie de nevoile sale.

Molarii de minte sunt necesari pentru oricare dintre noi, insa, in cazul in care acestia pun in pericol sanatatea orala, devin mai putin importanti si trebuie eliminati. Gestionarea molarilor de minte este o decizie persoanala, insa trebuie sa se tina cont de sfatul specialistului, in cele din urma, pentru ca el stie cel mai bine care sunt riscurile.Va sugeram sa discutati cu medicul dumneavoastra toate riscurile pe care vi le asumati in conditiile in care refuzati recomandarea sa.

În articolul

Credeai că nu au niciun rol! De ce apar măselele de minte şi la ce ne folosesc!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x