Crema antirid trebuie aleasa cu atentie
Publicat pe 29.04.2011 la 16:36 Actualizat pe 29.04.2011 la 16:48
Cremele antirid nu se aleg in functie de varsta din buletin, ci dupa starea pielii”, spune dr. Viviana Iordache. Si are perfecta dreptate. Iata de ce!
Un dermatolog sau o cosmeticiana va constata daca ai zone uscate sau seboreice, asocieri de probleme (ca rozaceea, acneea, alergii), iti va studia tipul de piele (mixt, gras, uscat) si modul de viata (daca esti fumatoare, ai program de noapte sau lucrezi in aer liber, esti mai predispusa la riduri timpurii).
Nici culoarea pielii nu este trecuta cu vederea: blondele au piele mai fragila, mai uscata, iar brunetele sunt mai predispuse la hiperpigmentari.
Ce contin cremele antirid?
Retinol (derivat al vitaminei A) - este cel mai eficient; este insa fotosensibilizant si, in concentratii mari, iritant
Vitamina C - antioxidant major, previne si fotoimbatranirea; nu este stabila in contact cu apa din creme, necesita stabilizant chimic, iar concentratiile mari se obtin in general in cremele foarte grase
Vitamina E - antioxidant major, ajuta si la „repararea" rupturilor si cicatricilor, indicata la menopauza
Acidul hialuronic si colagenul - formeaza pe piele o pelicula ce retine apa in piele; pentru ca pot fi comedogene (provoaca aparitia punctelor negre), nu se aplica peste acnee sau seboree
Coenzima Q10 - un antioxidant foarte puternic, care poate asigura protectia pielii impotriva imbatranirii. Corpul uman are abilitatea de a-si produce propria cantitate de coenzima Q10, dar dupa 20 de ani nu mai e produsa in cantitatile necesare, astfel ca va trebui sa o iei ca supliment si sa o incluzi in creme
Acizi de fructe (AHA) - preferati pentru efectul de gomaj bland, confera stralucire pielii si stimuleaza secretia de colagen. Sunt de folosit seara, cand e perioada cu cea mai intensa secretie de colagen, plus ca acizii au tendinta de a inlatura protectia naturala a pielii impotriva razelor solare.
„Cremele nu trateaza ridurile aparute, dar pot preveni instalarea si adancirea lor. Principalul lor obiectiv este sa hidrateze, mentinand elasticitatea pielii si redandu-i rezistenta la pliere", explica Viviana Iordache, medic specialist dermatolog.
Citeste si Revista Felicia!
foto: Hepta.ro