Cum descoperi dieta potrivita pentru tine
Publicat pe 31.10.2010 la 15:33 Actualizat pe 31.10.2010 la 16:08
Sunt numerosi cei care solicita solutii-minune pentru problemele lor de greutate, rapide si cu eforturi minime din partea lor sau care apeleaza singuri la diete foarte drastice, la abuzul de laxative sau de medicamente de slabit.
Intotdeauna trebuie sa tii cont ca exista consecinte grave ale dietelor drastice, foarte hipocalorice, atat imediate (hipoglicemii, vertij, lipotimii, scaderea atentiei si a capcitatii de concentrare), cat si pe termen lung (carente de vitamine si minerale, cu tot cortegiul lor de manifestari si complicatii, constipatie etc.).
Dieta hipocalorica. Dietele hipocalorice in care exista trei mese principale si doua gustari intermediare sunt cele mai folosite si mai eficiente in mentinerea greutatii pe termen lung. Acestea se aleg in functie de necesarul caloric zilnic al fiecaruia. Dietele hipocalorice echilibrate asigura un ritm de slabire poate mai lent decat alte tipuri, dar constant.
Dieta hiperproteica. Acest regim nu este indicat pacientilor cu guta sau insuficienta renala, dar nici celor fara astfel de afectiuni pentru ca pe termen lung priveaza organismul de aportul zilnic necesar de carbohidrati si de lipide. Desi este foarte eficienta, este dificil de tinut si nu trebuie prelungit mai mult de 10-14 zile.
Dieta disociata. Acesta este un alt exemplu de regim eficient, dar dezechilibrant atunci cand este tinut un timp indelungat.
Citeste si Revista Felicia