Cum să ai grijă de corpul tău, indiferent de meseria pe care o ai

Publicat pe 15.01.2020 la 18:16 Actualizat pe 15.01.2020 la 18:19

Fie că lucrezi în fața unui calculator, că ești șofer sau frizer, fiecare meserie implică o doză de efort fizic. Dacă știi cum să te pregătești pentru fiecare zi de muncă și ce trebuie să faci în timpul programului, nu te vei confrunta cu probleme semnificative. Iată câteva sfaturi:

O stare de sănătate bună nu trebuie luată de-a gata, e important să fii mereu conștient de efortul pe care corpul îl face în timpul programului de muncă. Fie că lucrezi în fața unui calculator, că ești șofer sau frizer, fiecare meserie implică o doză de efort fizic. Dacă știi cum să te pregătești pentru fiecare zi de muncă și ce trebuie să faci în timpul programului, nu te vei confrunta cu probleme semnificative. Iată câteva sfaturi:

Găsește un echilibru între stat jos și în picioare

Joburile moderne sunt caracterizate prin lipsa activității fizice și o mare parte a programului petrecută la birou, pe scaun. La polul opus se află cele care presupun un efort fizic intens sau o perioadă îndelungată petrecută în picioare. Printre cele mai comune afecțiuni în ambele cazuri sunt durerile de spate. Acestea pot fi cauzate de o postură incorectă pe scaun, dar și de perioadele îndelungate de stat în picioare.

În ambele cazuri, vei pune multă presiune pe coloana vertebrală, iar mușchii zonei lombare vor fi mereu încordați. Este important ca atunci când ai un job de birou, de exemplu ca programator, să alternezi statul jos cu scurte plimbări în timpul pauzelor, la fiecare 30 de minute. Dacă vrei să urmezi o carieră de cosmeticiana, trebuie să știi că în anumite zile vei avea de stat mai mult pe scaun, iar în altele în picioare, în funcție de munca pe care o ai programată în acea zi. De aceea, este important să ții minte să profiți de pauze pentru a găsi echilibrul dintre pozițiile benefice pentru corp.

Fă exerciții de stretching de mai multe ori pe zi

Indiferent de perioada zilei și de locul în care te afli, exercițiile de stretching îți pregătesc și îți mențin sănătatea mușchilor și a oaselor. Atunci când mușchii sunt încordați în cea mai mare parte a timpului sau dacă se pune presiune semnificativă asupra lor, astfel de exerciții îi vor relaxa și întinde mai ușor.

Pentru a-ți relaxa gâtul, ridică-ți umerii spre urechi până se creează puțină tensiune și apoi adu-i în poziția normală, relaxați. Repetă acest exercițiu de cel puțin 3-4 ori. Dacă lucrezi toată ziua la computer, întinde brațul drept, îndoaie încheietura mâinii în sus și trage degetele cu cealaltă mână timp de câteva secunde, încet.

Un exercițiu simplu de stretching pentru spate se face din picioare, cu acestea depărtate la nivelul umerilor. Palmele se pun pe partea lombară, iar după câteva respirații ușoare te poți lăsa pe spate până simți puțină tensiune. Această poziție poate fi păstrată câteva secunde și repetată pe parcursul zilei. Dacă petreci mult timp în picioare și te miști puțin, trebuie să pui sângele în mișcare și să-ți folosești mușchii. Poți face asta prin ridicarea piciorului în spate asftel încât să-ți poți prinde glezna cu mâna. Ține această poziție câteva secunde, în timp ce vârfurile degetelor de la picioare sunt îndreptate în jos. Spatele trebuie să stea drept, iar piciorul să nu se miște spre exteriorul corpului. De asemenea, clasicele genuflexiuni te vor ajuta oricând ai câteva momente de pauză.

Ai grijă de tine în afara locului de muncă

Exercițiile de stretching și poziționarea corectă a corpului trebuie aplicate și în timpul liber. Mișcarea trebuie să facă parte din viața oricărui om care își dorește să fie sănătos și să nu lase munca să-i afecteze organismul pe termen lung. O atitudine conștientă de pericolele care pot apărea atunci când duci o viață sedentară te va ajuta să aplici mai ușor informațiile pe care le ai.

Încearcă să introduci stretchingul în rutina ta de dimineață și de seară pentru a relaxa mușchii. Dacă faci asta în fiecare zi, în timp vei observa că durerile de spate sau de picioare vor apărea tot mai rar. De asemenea, dacă vrei să-ți întărești musculatura și să o ajuți să facă față presiunii, apelează la serviciile unui antrenor personal la sală sau ocupă-te singur de exerciții cu greutăți. Nu uita că și mersul pe jos face minuni, așa că, indiferent de categoria din care face parte jobul tău, alege să mergi pe jos măcar de câteva ori pe săptămână.

Nu fi indiferent când vine vorba de modul în care corpul tău este afectat de job și fă tot posibilul să te poți bucura de un grad ridicat de productivitate și satisfacție. Dacă te simți bine la locul de muncă, vei reuși să dai randament și să te menții în formă, însă numai dacă ești dispus să depui puțin efort.

Sursa foto: pexels.com

În articolul

Cum să ai grijă de corpul tău, indiferent de meseria pe care o ai

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x