Cum să depășești FRICA de dentist?

Publicat pe 30.09.2016 la 17:47 Actualizat pe 26.10.2016 la 16:33

Nu toti suntem relaxati la gandul ca urmeaza sa mergem la dentist. Iata cateva sfaturi pentru a trece peste aceasta stare anxioasa.

Să o spunem cinstit: câți dintre noi mergem la dentist fără să ne fie teamă? Dacă noi, adulții, tremurăm numai când negândim la freza stomatologului, ce să mai spunem despre copii?

Medicul stomatolog Oana Florea declară că, în general, copiii preiau frica de dentist în mod nejustificat, de la părinții lor sau de la prietenii din jur. Cei mici ajung să deprindă această teamă chiar înainte de a ajunge practic într-un cabinet stomatologic. Aici intervine rolul părinților lor de a-i obișnui din timp cu vizitele la specialist și cu faptul că acele controale medicale vin în folosul lor, ajutându-i să aibă dinți frumoși și sănătoși.

Dr. Oana Florea, medic stomatolog cu experiență internațională în Germania și în lucrul cu copiii și cu pacienții anxioși, cu teama de dentist, explică modalitățile prin care părinții îi pot educa pe cei mici în acest sens.

În primul rând, trebuie menționat că teama de dentist este, în general, o temere învățată de la părinți sau de la copiii din jur (din parc, de la gradiniță). Mă refer la situația în care celui mic îi este frică din start, fără să fi ajuns în cabinetul medicului stomatolog. Așadar, stă în sarcina părintelui să-și schimbe el însuși atitudinea față de acest domeniu, încercând să creeze o atmosferă pozitivă legată de medicina dentară în general. Este bine să meargă alături de cel mic la controale preventive, pentru a se obișnui cu atmosfera din cabinet, și să nu meargă doar când deja există probleme, iar prima experiență a celui mic va fi direct tratamentul în cauză.”

Prima vizită la dentist este una specială și nu ar trebui să aibă loc odată cu apariția primei carii. Aceasta este o simplă întâlnire pentru acomodare cu mediul, cu aparatura, cu mirosul, cu lumina și împrietenirea cu medicul care urmează să-i devină parte din anturaj. Acesta poate să-i facă un periaj cu o pastă cu gust bun. Astfel copilul va înțelege că la dentist nu se întâmplă nimic rău.

Dacă este un copil foarte mic, este recomandat ca la prima ședință părintele să stea în scaunul dentar și să țină copilul în brațe, părintele îndepărtându-se treptat la ședințele următoare”, declară medicul.

În articolul

Cum să depășești FRICA de dentist?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x