Cum să dormi ca un bebeluș și să te odihnești foarte bine

Publicat pe 03.04.2020 la 14:35 Actualizat pe 07.04.2020 la 09:57

Specialiştii, fie că e vorba de medici sau psihologi recomandă să dormim 7-8 ore pe noapte și acest sfat ar trebui luat în serios, căci odihna insuficientă poate fi periculoasă și, în timp, afectează în mod semnificativ calitatea vieții oricărei persoane.


Specialiştii, fie că e vorba de medici sau psihologi recomandă să dormim 7-8 ore pe noapte și acest sfat ar trebui luat în serios, căci odihna insuficientă poate fi periculoasă și, în timp, afectează în mod semnificativ calitatea vieții oricărei persoane.

Privarea de somn opreşte comunicarea eficientă dintre celule şi afectează modul în care percepem lucrurile din jurul nostru. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles, care au demonstrat că oboseala cauzată de somn insuficient distruge viteza cu care neuronii comunică între ei.

Iar efectul asupra creierului este similar cu cel al alcoolului: procesarea informațiilor din jur se face „cu încetinitorul”. Dacă ai un somn fragmentat și de scurtă durată, iar, în restul zilei, te simți fără vlagă, ești irascibilă și uneori îți vine să îți așezi capul pe birou și să dormi, e momentul să iei măsuri, căci sănătatea ta e prioritară. Sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. În orice caz, poți ține cont de câteva recomandări dacă nu știi cum să gestionezi situația:

Crearea unui cadru propice

Degeaba stingi lumina, iar apoi începi să navighezi pe rețele de socializare, să citești articole online sau să asculți o muzică antrenantă. În acest fel, este puțin probabil că vei adormi. Facebook și Instagram au introdus o nouă funcționalitate care îți arată cât timp petreci pe fiecare dintre cele două aplicații de pe mobil și pe care o poți activa din setări, putând totodată să indici și o oră după care accesul îți este restricționat până a doua zi. De asemenea, este indicat să nu mai ai nicio sursă de lumină și niciun zgomot în momentul în care te pui la somn. Mai mult, dacă până acum nu aveai perdele adecvate, e necesar să îți cumperi draperii mate, închise la culoare, care să creeze efectul de „întuneric beznă”.

Ajutorul unui specialist

Chiar dacă nu ești convinsă că ai avea nevoie, e recomandat să ceri ajutorul unui specialist. Somnul tău fragmentat sau insomnia pot ascunde dereglări ale organismului, probleme care se pot acutiza în timp, cum ar fi o disfuncționalitate cardiacă sau un episod depresiv. Te poți orienta către medicul de familie pentru a te îndruma să-ți faci un set de analize complete și să te consulți cu el pentru a te programa la cabinetul unui neurolog, pentru început. Desigur, ia în considerare și să treci pragul unui cabinet de psihologie, în cazul în care nu e exclus ca insomnia ta să fie reacția unei anxietăți, de exemplu.

Mișcarea și lectura înainte de culcare

Fie că faci câteva exerciții de stretching, pilates sau urmezi un tutorial de pe YouTube, mișcarea înainte de culcare, urmată de un duș călduț te va ajuta să ai un somn odihnitor. Te vei simți obosită, relaxată, eliberată de stres și vei adormi instant. Dacă nu e așa, poți aprinde o veioză și citi câteva pagini dintr-o carte. La un moment dat, vei simți nevoia să o închizi și să adormi.

A avea grijă de tine presupune responsabilitate, dar și iubire față de propria persoană. Învață să te iubești, să petreci timp de calitate cu cei dragi, să te răsfeți, să îți cultivi pasiunile și, mai ales, să te odihnești suficient pentru a avea energie și în ziua următoare pentru toate acestea.

Sursă foto: unsplash.com

În articolul

Cum să dormi ca un bebeluș și să te odihnești foarte bine

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x