Cum sa folosesti terapiile cu masaj in beneficiul tau
Publicat pe 21.10.2010 la 19:11 Actualizat pe 21.10.2010 la 19:33
Viata traita pe "repede inainte" este o realitate a fiecaruia dintre noi: cu totii avem de respectat deadline-uri, de intretinut o familie, de crescut copii. Insa dupa un timp mintea oboseste, la fel si corpul, si incepem sa cautam solutii simple si rapide pentru a ne relaxa si pentru a recapata puterea de a o lua in fiecare zi de la capat.
Terapia prin masaj este o solutie. Este o combinatie intre stiinta si arta si in acelasi timp o metoda de tratament pentru o gama variata de afectiuni cu un imens avantaj: nu are efecte adverse.
"Sunt stresat!" a devenit o replica frecvent utilizata de femei, de barbati si chiar de copii si adolescenti. Cu toate acestea, foarte putini dintre noi constientizeaza care sunt cu adevarat problemele pe care stresul le pune in ceea ce priveste sanatatea noastra.
Sandu Guinea, asistent balneo-fizioterapie, spune ca masajul este solutia cea mai eficienta, deoarece se adreseaza fiecarui pacient in parte, si nu problemei in ansamblu: "Noi nu reactionam in acelasi fel atunci cand suntem stresati, iar diferentele dintre noi sunt legate de psihicul fiecaruia.
Prin manevre speciale de masaj, specialistul masoterapeut actioneaza exact asupra zonelor unde se acumuleaza stresul, pregatind corpul pacientului pentru a face fata cu succes situatiilor stresante".
Masajul clasic
Cu pietre calde, cu miere, cu uleiuri volatile sau ciocolata... Sunt numai cateva forme de masaj care ne relaxeaza. Desi au aparut o multime de masaje, fiecare cu o denumire mai exotica, totusi cea mai utilizata forma de masaj ramane cea clasica.
"Masajul clasic poate fi efectuat la salonul de masaj, dar si acasa, deoarece presupune cateva procedee simple: netezirea sau alunecarile pe suprafata corpului, frictionarile, framantarea tesutului cutanat, baterea sau lovirea usoara si ritmica si miscarile vibratorii aplicate cu palma deschisa", ne explica dr Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Una dintre cele mai vechi tehnici de masaj este presopunctura. Practicata in China, alternativ cu acupunctura si masajul energetic, inca de acum 5.000 de ani, presopunctura se bazeaza pe stimularea anumitor puncte speciale, pentru regularizarea si armonizarea circulatiei energetice in organism.
Tehnicile de masaj sunt de presiune, prin miscari circulare de tonifiere sau dispersie pe anumite zone exacte. Presopunctura nu are contraindicatii, ea poate fi aplicata in toata gama de afectiuni si boli existente.
Aceasta tehnica de masaj poate calma afectiuni precum spondilozele cervicale, lombosciatica, ametelile, astenia, bolile digestive, nevralgiile, parezele si paraliziile, discopatiile, edemele, entorsele, migrenele, durerile articulare sau diferite atrofii musculare, conditia esentiala fiind efectuarea sedintelor de catre un specialist.
O alta metoda de masaj pentru calmarea durerilor localizate in anumite zone ale corpului este reflexoterapia. Cand punctele reflexe sunt stimulate, energia proprie a sistemului nervos elimina blocajele aparute. Astfel, prin actiunea asupra anumitor puncte reflexe, este eliminat stresul, circulatia sangvina este imbunatatita si totodata este stimulat mecanismul de autovindecare al organismului. "Putem apela la masaj, la reflexoterapie si presopunctura, dar complementar.
Trebuie sa localizam cauza durerii si sa excludem cauza medicala. Reflexoterapia este indicata in special pentru indepartarea problemelor generate de stres, precum depresia.
Se poate aplica si pentru combaterea durerilor in cazul unor boli organice, precum sinuzita, dar dupa ce pacientul a urmat o medicatie de cel putin o saptamana. Reflexoterapia este indicata in special adolescentilor care se simt epuizati dupa examene sau inainte de acestea.
Prin reflexoterapie, organismul se reface energetic si se creeaza o stare de bine", arata Cristina Arama, specialist in reflexoterapie si presopunctura si maestru reiki.