Cum slăbeau celebrităţile de altădată, de la lordul Byron la Kafka şi de la Henry James la Rockefeller

Publicat pe 19.02.2014 la 11:56 Actualizat pe 19.02.2014 la 12:01

Obsesia pentru a scăpa de kilogramele în plus este veche de veacuri, iar metodele pentru slăbit au variat de-a lungul timpului, de la cele logice, la cele absurde sau chiar mortale.

Obsesia pentru a scăpa de kilogramele în plus este veche de veacuri, iar metodele pentru slăbit au variat de-a lungul timpului, de la cele logice, la cele absurde sau chiar mortale.

Prima carte în care este prezentată pe larg o dietă este "Arta de a trăi mult", publicată în 1598 de un negustor veneţian pe nume Luigi Cornaro. Corano făcuse abuz de mâncare, de-a lugul vieţii şi se îngrăşase considerabil, lucru care l-a făcut să cadă la pat. Corano a decis să inventeze o dietă care să-i permită să slăbească şi să trăiască mult.

În termenii de azi, s-ar putea spune că dieta consta în restricţii la calorii şi consumul de alimente cu conţinut ridicat de proteine şi conţinut scăzut de carbohidraţi.

Practic, Corano susţinea că mănâncă un singur gălbenuş de ou pe zi, uneori un singur gălbenuş la două zile. Nutriţioniştii de azi ar zice că metoda te-ar putea băga rapid în mormânt, însă Corano a ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani.

În secolul 19 erau în vogă pastilele pentru slăbit. Cele "inofensive" erau făcute din săpun sau untură, însă existau şi pastile cu arsenic şi stricnină, care aveau avantajul că iuţeau metabolismul, ducând la scăderi în greutate, dar şi dezavantajul că te puteau ucide.

Moda a continuat şi în secolul 20. În anii 1920, în America, erau la mare căutare pastilele de dinitrofenol, care într-adevăr, produceau o scădere moderată în greutate, dar cauzau şi cancer. Mulţi dintre cei care le-au folosit au şi orbit. Pastilele au fost interzise în 1938.

O metodă preţuită de cei care voiau să slăbească a fost foarte populară în secolul 19 şi a continuat să fie aşa şi în secolul 20. Este vorba de înghiţirea de tenii, paraziţi care se hrănesc cu nutrienţii din intestinul subţire. Metoda le permitea celor aflaţi la "regim" să mănânce fără restricţii, în ideea că o mare parte din hrană avea să fie consumată de tenii.

Când paraziţii ajungeau prea mari, era suficientă o pastilă pentru a-i ucide şi elimina apoi la următorul scaun. Se spune că soprana Maria Callas folosea această metodă.

O altă dietă, inventată de americanul Horace Fletcher, a avut mare succes la începutul secolului 20, fiind adoptată chiar şi de scriitorii Franz Kafka şi Henry James, dar şi de multimilionarul John Rockefeller.

Metoda ţinea de felul în care mâncarea este mestecată, nu de ce anume mâncai. Ideea era ca fiecare aliment să fie mestecat de un anumit număr de ori. Persoana aflată la regim trebuia să înghită doar sucurile rezultate în urma masticaţiei şi să scuipe materia solidă rămasă în gură.

Pentru a demonstra eficacitatea metodei, Fletcher a făcut turnee internaţionale în care îşi prezenta ca probă fecalele. Se spune că acestea ar fi mirosit doar a biscuiţi, ceea ce demonstra că o astfel de alimentaţie este cât se poate de sănătoasă.

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul Cum slăbeau celebrităţile de altădată, de la lordul Byron la Kafka şi de la Henry James la Rockefeller:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2025. Racii sunt atenți la persoanele din jurul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2025. Racii sunt atenți la persoanele din jurul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
De ce au început românii să refuze joburile din străinătate. Unele oferă salarii de 8 ori mai mari
observatornews.ro
De ce au început românii să refuze joburile din străinătate. Unele oferă salarii de 8 ori mai mari
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
a1.ro
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
HelloTaste.ro
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Catine
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
useit.ro
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
as.ro
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
MediCOOL
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Chinezii nu folosesc cuptorul cu microunde! Motivul? Nu are legătură cu nutriția!
Spynews
Chinezii nu folosesc cuptorul cu microunde! Motivul? Nu are legătură cu nutriția!
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
DeParinti
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
MediCOOL
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
HelloTaste
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
close
x