Cum te feresti de dezechilibrele hormonale?

Publicat pe 13.08.2019 la 17:38 Actualizat pe 13.08.2019 la 17:41

Oboseala continua, schimbarile de dispozitie si lipsa libidoului sunt doar cateva dintre simptomele care anunta orice femeie ca este posibil sa se confrunte cu aceasta problema. Dezechilibrele hormonale afecteaza aparatul reproducator si ovulatia si pot avea efecte grave asupra fertilitatii.

Hormonii sunt esentiali in mentinerea echilibrului intregului organism, iar atunci cand in corpul tau apar dezechilibre, acestea se observa mai intai la nivelul starii de spirit. Oboseala continua, schimbarile de dispozitie si lipsa libidoului sunt doar cateva dintre simptomele care anunta orice femeie ca este posibil sa se confrunte cu aceasta problema. Dezechilibrele hormonale afecteaza aparatul reproducator si ovulatia si pot avea efecte grave asupra fertilitatii.

Productia de hormoni feminini, estrogen si progesteron, poate fi influentata in mod negativ de diversi factori, ca stilul de viata nesanatos, alimentatie precara, sedentarismul sau stresul. Atunci cand glandele nu mai functioneaza corespunzator, valorile hormonale incep sa sufere modificari si sanatatea ta, ca femeie, are de suferit.

Trebuie sa stii ca si varsta este un factor ce influenteaza productia de hormoni feminini. Cu cat inaintezi in varsta, ovulatia va suferi modificari, iar functia ovarelor va deveni mai inceata. Cum poti preveni aceste dezechilibre hormonale?

Ai grija la alimentatie

Obiceiurile tale culinare vor avea urmari la nivel hormonal. Primul pas in a preveni dezechilibrele in reprezinta alegerea alimentatiei sanatoase. Consuma peste cat de des poti! Este bogat in acizi grasi Omega 3 si intareste sistemul imunitar, prevenind aparitia dezechilibrelor hormonale.
Iaurtul este un alt aliment pe pus pe lista ta, caci probioticele din compozitia sa regleaza organismul la nivel hormonal. Ia-ti doza zilnica de vitamine din legume, in special din cele cu frunze verzi, care iti aduc un aport mare de nutrienti.

O alimentatie sanatoasa regleaza productia naturala de hormoni si este primul pas pentru sanatatea sistemului tau reproducator. Iti poti ajuta organismul si cu suplimente alimentare pe baza de plante. Vitex sustine secretia de progesteron si mentine sanatatea tractului genital. Nu uita nici de avocado sau de condimentele medicinale precum usturoiul, ghimbirul sau scortisoara.

Ce trebuie sa elimini din dieta ta

Daca alimentatia nu este una sanatoasa, incearca treptat sa elimini pe cat posibil zaharul, bauturile care contin cofeina, alcoolul si toate produsele cu index glicemic mare, precum sucurile, dulciurile, painea alba si produsele fainoase.

Include in preocuparile de zi cu zi si sportul, chiar daca singurul lucru de care ai timp este sa urci sau sa cobori scarile, in loc sa iei liftul. Orice tip de miscare este importanta! Fa-ti timp pentru cateva abdomene si fandari in casa -care nu iti vor lua cel mult 15 minute -, deoarece sunt esentiale pentru a-ti scoate corpul din starea de sedentarism si pentru a pune sangele in miscare.

Evita stresul cat poti de mult

Unul dintre factorii principali ai aparitiei dezechilibrelor hormonale este stresul. Schimbarile de dispozitie, lipsa de apetit sexual si emotiile pot avea consecinte grave asupra organismului tau si pot duce chiar la depresie. Evita sa te gandesti tot timpul la problemele cotidiene sau la grijile de la locul de munca. Ia-ti pauze de relaxare si petrece cateva minute pe zi incercand sa-ti limpezesti mintea. Cauta sa ai activitati care sa fie strans legate de pasiunile tale. Te vor ajuta sa te eliberezi de stres.

Dormi 7 – 8 ore in fiecare noapte

Somnul este esential pentru un tonus bun, asa ca nu te lipsi de el. Organizeaza-ti programul astfel incat sa dormi cel putin sapte ore pe noapte pentru a scapa de senzatua de letargie si de oboseala continua. Starea naturala a unui organism odihnit nu te impiedica sa te concentrezi si nicidecum nu te lasa sa resimti oboseala. Daca aceste simptome persista este foarte probabil sa te confrunti cu un dezechilibru hormonal.
Pentru a mentine in limite normale valorile estrogenului si ale progesteronului incepe prin a adopta un stil de viata sanatos, fara excese. Fa sport cat de des poti, include in dieta ta fibre, alimente bogate in zinc, fructe si legume pentru aportul de vitamine si inlatura, pe cat posibil, factorii cauzatori de stres. Vei reusi astfel sa previi aparitia dezechilibrelor hormonale si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate si de buna dispozitie.

Foto: unsplash

În articolul

Cum te feresti de dezechilibrele hormonale?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x