De ce ni se îngălbenesc dinții

Publicat pe 27.06.2019 la 12:31 Actualizat pe 27.06.2019 la 12:35

Oricât de bine ți-ai întreține dantura și oricât de riguros ai respecta sfaturile privind igiena dentară, în timp, dinții tăi se îngălbenesc și își pierd strălucirea de odinioară. De cele mai multe ori, de vină sunt unele obiceiuri cotidiene.

Oricât de bine ți-ai întreține dantura și oricât de riguros ai respecta sfaturile privind igiena dentară, în timp, dinții tăi se îngălbenesc și își pierd strălucirea de odinioară. De cele mai multe ori, de vină sunt unele obiceiuri cotidiene, însă pot exista și factori independenți de comportamentul tău. „Principala cauză a îngălbenirii dinților este stilul de viață”, spune dentistul american Justin Phillip.

Adesea, nu este suficient doar să îți schimbi stilul de viață sau obiceiurile pentru ca dantura ta să revină la albul de odinioară. Tocmai de aceea, multe persoane apelează fie la fațetele dentare, care sunt însă extrem de scumpe, fie la un tratament de albire pentru dinti, mult mai accesibil ca preț și foarte eficient în redarea strălucirii danturii.

Cu toate acestea, este important să știi care sunt cauzele îngălbenirii danturii, astfel încât să le poți preveni mai eficient sau să te ferești de ele, pe cât posibil:

Fumatul, inamicul numărul 1 al danturii

Substanțele chimice din țigări, în special nicotina, sunt cei mai mari inamici al danturii și cauza principală a apariției petelor pe dinți. Oricât de mult te-ai spăla zilnic pe dinți, aceste pete sunt greu de îndepărtat și sunt inestetice. Pe lângă acest lucru, fumatul le strică smalțul, poate contribui la problemele gingivale și poate favoriza apariția cariilor.

Alimentele colorate care pătează dantura

Ca o regulă generală, orice aliment sau băutură care îți pătează hainele îți va păta și dantura. De aceea, alimentele și băuturile închise la culoare, precum vinul roșu, ciocolata și sosurile brune (sosul de soia, oțetul balsamic, sosul pentru paste sau sosul cu curry) îți îngălbenesc în timp dinții. La fel, unele fructe și legume, așa cum sunt strugurii, afinele, cireșele, sfecla roșie sau rodiile, pot contribui din plin la pătarea danturii. Toate aceste alimente sunt bogate în pigmenți care se „lipesc” de smalțul dinților și sunt dificil de îndepărtat apoi.

Băuturile carbogazoase și cafeaua

Acidul din băuturile carbogazoase contribuie la slăbirea smalțului și face mai ușor pentru pigmenții de care vorbeam mai devreme să pătrundă în învelișului dinților. La fel de dăunătoare pentru o dantură frumoasă poate fi și cafeaua, mai ales atunci când este băută neagră, fără lapte. De altfel, un studiu realizat în 2014 și publicat în Jurnalul Internațional al Igienei Dentare a descoperit că atunci când adăugăm lapte în ceai sau cafea riscul de pătare este mai mic, întrucât proteinele din lapte nu permit pigmenților să se lipească de smalț.

Periajul insuficient

Periajul dinților ajută la îndepărtarea bacteriilor și a plăcii dentare care cauzează îngălbenirea danturii. De aceea, atunci când nu îți periezi bine dinții, nu îi periezi suficient timp sau eficient, petele nu vor întârzia să apară. Pentru a preveni acest lucru, ai grijă să ții cont de sfaturile medicilor stomatologi privind igiena dentară. Asigură-te că te speli pe dinți două-trei minute în fiecare seară, că folosești apa de gură și ața dentară, că îți schimbi periuța o dată la trei luni și că aceasta este potrivită pentru tipul tău de dantură.

Vizitele amânate la cabinetul stomatologic

Dentiștii recomandă să mergi la controale de rutină o dată la șase luni, pentru a efectua un detartraj și un periaj profesional, care să înlăture placa dentară, bacteriile acumulate sub gingie și să îți redea strălucirea dinților. Dacă lași timpul să treacă fără a efectua un detartraj periodic, tartrul acumulat pe dinți și în jurul gingiilor va contribui din plin la aspectul gălbui al danturii tale și, pe lângă asta, va fi principalul motiv pentru care îți apar carii.

Sursă foto: Elle Stallings de la Pixabay

În articolul

De ce ni se îngălbenesc dinții

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x