De sezon: ai grijă cum te răcorești vara asta, dacă nu vrei să ajungi pe mâna medicilor!

Publicat pe 16.06.2017 la 10:40 Actualizat pe 16.06.2017 la 11:03

Aerul conditionat, ventilatorul si ”curentul” sunt mai periculoase decat ai crede!

hepta.ro

A venit căldura, așa că mai toți încercăm să ne răcorim cum putem. Dăm aerul condiționat la temperaturi cu mult sub cele de afară, lăsăm ventilatorul pe viteză maximă, deschidem toate geamurile și ușile pentru a ”face curent”. Ei bine, toate acestea ne fac mai mult rău decât bine, avertizează dr. Iulia Belc. Aceste măsuri pot avea efecte directe asupra coloanei vertebrale. Potrivit specialistului, pe timpul verii, toate cele de mai sus sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate acute, atât în cazul persoanelor care au afecțiuni ale coloanei vertebrale, cât și al celor care nu au un astfel de istoric medical.

Copiii, tinerii sau adulţii se expun repetat la curenţii reci produşi de geamurile deschise larg în mașină sau în casă, ori de aparatele de aer condiţionat, iar acest lucru le acutizează afecţiunile coloanei sau le provoacă contracturi musculare la nivelul spatelui. Potrivit dr. Iulia Belc, atât persoanele sănătoase, cât şi cele care se confruntă frecvent cu dureri de spate e bine să evite să petreacă prea mult timp în încăperi cu temperaturi scăzute sau curenți puternici de aer.

Multe din afecțiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzația de rece și cum, în lunile de vară, în majoritatea locurilor în care mergem - magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri - temperatura este menţinută artificial cu cel puţin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar dacă în acele momente senzaţia pe care o simte este cât se poate de plăcută. Aerul rece este unul din factorii care vulnerabilizează coloana vertebrală, pe lângă traumatism, deshidratare, postură corporală incorectă, lipsă de substanţe minerale sau de activitate fizică”, a declarat dr. Iulia Belc.

Medic primar în medicină fizică și recuperare, dr. Iulia Belc susţine că printre afecțiunile agravate de frig se numără: suferințele vertebrale de cauză discală, musculară, spondilogenă.

Problemele de la nivelul coloanei au cauze diferite, funcție de structura interesată: os, disc, cartilaj, mușchi. Discurile intervertebrale suferă un proces de deshidratare, cu pierderea elasticității și înălțimii și, ulterior, cu apariția de fisuri până la rupturi ale inelului.
Modificările de uzură la nivelul structurii osoase schimbă conturul suprafeţei articulare și apariția de producții osoase, numite osteofite. Sistemul musculo-ligamentar se poate dezechilibra prin scăderea tonusului muscular, pe de o parte și apariția de contracturi musculare de reacție, pe de altă parte
”, susține dr. Iulia Belc.

Potrivit medicului, coloana vertebrală devine instabilă, mişcarea antrenând după sine un efect de tip foarfece cu dureri şi risc de blocaj vertebral. Durerile de spate pot fi percepute direct în zona afectată, dar pot fi simţite şi în altă parte a corpului, în teritoriul de proiecție nervoasă sau fascială.

Cum se reechilibrează coloana

În cazul apariţiei durerilor provocate de expunerea la rece a coloanei, cele mai eficiente şi noninvazive tratamente constau în terapii decontracturante, miorelaxante, urmate de decompresie, mobilizare şi exerciţii fizice sub supraveghere de specialitate. Mai mult, hidratarea suficientă, asociată cu odihnă - un alt factor important în regenerarea discurilor intervertebrale -, pot susţine recuperarea medicală în astfel de blocaje. Terapiile termice alternante, de tipul saunelor alternate cu duș rece, vor stimula procesele de termoreglare, cu rol de a adapta organismul la variațiile bruste de temperatură.

În articolul

De sezon: ai grijă cum te răcorești vara asta, dacă nu vrei să ajungi pe mâna medicilor!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x