Despre exercitiile pentru coloana vertebrala - kinetoterapia

Publicat pe 29.03.2011 la 14:57 Actualizat pe 29.03.2011 la 14:59

Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti, explica afectiunile coloanei vertebrale si modul in care durerile cauzate de acestea pot fi ameliorate.

Lombosciatica sau lombosacralgia reprezinta o afectiune caracterizata prin durere lombara inferioara de cauza mecanica, generata de suferinta atat a tesuturilor moi lombare, cat si a structurilor vertebrale (disc, ligamente, articulatii vertebrale posterioare).

Medicul Sebastian Diaconescu precizeaza ca, "sub raport clinic, includem: durere lombosacrata izolata, durere lombosacrata cu algii (dureri) pe membrul inferior, cat si durerea lombosacrata cu algie iradiata, radiculara".


Specialistul precizeaza ca, in cazul durerilor de spate, kinetoterapia se efectueaza in functie de starea clinica a pacientului.


Se diferentiaza patru perioade:

1 - perioada acuta, caracterizata prin dureri intense lombosacrate, cu sau fara iradiere; pacientul nu-si poate calma durerile nici in decubit (corpul e intins la orizontala) si prezinta contractura lombara, cu sau fara blocada;


2 - perioada subacuta: durerile din decubit au disparut, bolnavul se poate misca in pat fara dureri, se poate deplasa prin camera, poate sta pe un scaun un timp mai mult sau mai putin limitat, durerea fiind suportabila daca nu-si mobilizeaza coloana;


3 - perioada cronica: pacientului poate sa-si mobilizeze coloana, durerile fiind moderate, astfel incat nu-l mai forteaza sa adopte autoblocarea lombara; in ortostatism (mentinere a corpului in pozitie verticala) si mers, durerile pot aparea dupa o perioada mai lunga; pot persista contracturi paravertebrale (de-a lungul vertebrelor sau a coloanei vertebrale);


4 - perioada de remisiune completa, intre cele de boala evidentiate clinic, considerand cauza lombosacralgiei mecanice ca "nevindecabila", potential putandu-se repeta oricand puseul dureros.
Fiecare dintre aceste perioade are scheme proprii de kinetoterapie.


Obiectivele kinetoterapiei in perioada acuta sunt urmatoarele: reechilibrarea SNV (sistemul nervos vegetativ), relaxarea generala, scaderea iritatiei radiculare sau a nervului sinovertebral, relaxarea musculaturii lombare dureroase.
In aceasta perioada este important sa se adopte anumite posturi care sa nu agraveze durerile.


"Una dintre cele mai indicate pozitii: culcat pe burta, cu o perna dura si voluminoasa sub abdomen. Daca durerea nu cedeaza, se va incerca decubitul lateral "in cos de pusca" (culcat pe-o parte cu genunchii flectati, cu mainile intre genunchi, cu capul in hiperextensie, presand cu mainile o perna asezata pe epigastru". Durerile mai pot fi atenuate usor si daca se aplica in zona afectata ceva cald.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

În articolul

Despre exercitiile pentru coloana vertebrala - kinetoterapia

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x