Diagnosticată cu fibrom uterin? Nu-ți face griji - poți rămâne însărcinată! Uite cum!

Publicat pe 16.03.2015 la 18:34 Actualizat pe 16.03.2015 la 18:39

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrica şi Ginecologie. Singura opţiune de operare a fibromului ce nu putea fi ţinut sub control medicamentos era operaţia de histerectomie - până acum!

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrica şi Ginecologie. Singura opţiune de operare a fibromului ce nu putea fi ţinut sub control medicamentos era operaţia de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter, sau miomectomia deschisă, adică extirparea fibromului după incizia largă a abdomenului. Odată cu posibilitatea de operare laparoscopica, uterul nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar femeile pot rămâne mai uşor însărcinate chiar şi după diagnosticul de fibrom uterin.

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţă şi comportamentul femeilor cu această afecţiune. Alternativă la operaţia clasică, operaţia laparoscopica este o metodă foarte puţin răspândită în ţara noastră, marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice.

„Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă. În cazul celei din urmă apar anumite aderente, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompeleuterine şi pot cauza infertilitatea. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explica Dr. Silviu Istoc.

Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum şansa să fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului. Din ce în ce mai multe femei sunt operate în acest mod, iar intervenţiile au o rată foarte mare de reuşită, multe dintre paciente reuşind să rămână apoi însărcinate.

„Am descoperit că aveam fibrom uterin din cauza menstruaţiei foarte abundente, care dura în jur de 12 zile. După ce am fost la mai mulţi doctori şi ei nu şi-au dat seama ce am, am ajuns la Dr. Silviu Istoc, unde am discutat de laparoscopie imediat după ce am efectuat analizele. Am aşteptat câteva luni ca să vedem dacă putem ţine sub control medicamentos şi, pentru că era în creştere, am realizat operaţia. Din analizele efectuate am crezut că este mai puţin periculos, dar când a început operaţia, domnul doctor şi-a dat seama că afecta întreaga cavitate uterină, fiind mult mai complicat faţă de aşteptări”, povesteşte una dintre pacientele care a dus la bun sfârşit o sarcină, după operaţia laparoscopica a fibromului uterin.

Intervenţia a avut loc în anul 2013 şi a durat aproximativ 3 ore, iar recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externata. La un an după realizarea operaţiei, pacienta a rămas însărcinată, iar sarcină a decurs foarte bine, ajungând până la termen. La naştere, uterul a rezistat foarte bine, ţinând cont de operaţia suferită şi de vârsta pacientei, de 38 de ani.

„Operaţia a fost una dificilă în cazul acestei paciente, fibromul fiind mai mare decât uterul şi dificil de operat chiar şi pe cale clasică. Fibromul uterin era gigant, în plin perete al uterului, cu deformare totală a acestuia şi în contact cu ambele artere uterine. Eliminarea fibromului a însemnat practic scoaterea unei bucăţi din uter, iar apoi a durat foarte mult reconstrucţia acestuia. Reconstrucţia s-a realizat tot pe cale laparoscopica, iar uterul a rezistat foarte bine pe toată durata sarcinii”, adăugă Dr. Silviu Istoc.

Sarcina a decurs fără niciun fel de probleme legate de cavitatea uterină şi a fost foarte bine ţinută sub control. O altă poveste de succes se referă la o pacientă în vârstă de 28 de ani căreia i-a fost îndepărtat un fibrom de 20 cm, practic cât o minge de fotbal. Şi în cazul ei salvarea uterului a fost o operaţie dificilă, dar de succes. Îndepărtarea laparoscopica a fibromului uterin face posibilă o recuperarea foarte rapidă, iar din punct de vedere psihologic, nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei, datorită menţinerii posibilităţii de a avea copii.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă. Mai multe detalii puteţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

În articolul

Diagnosticată cu fibrom uterin? Nu-ți face griji - poți rămâne însărcinată! Uite cum!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x